Czadowe ciasteczka czeddarowe

Mam smak na..

czadowe ciasteczka czeddarowe. Zwykle gdy mam ochotę na małego snaka wybieram „coś na słodko”. Czasami jednak zdarza się, że sięgam po słoną przekąskę. Tak było również tym razem, więc wyszukałam fajny przepis na słone ciasteczka. Zawierają czeddar, orzechy pekan i pieprz cayenne, który przyjemnie drapie w garde. Ciasteczka te świetnie pasują do piwa lub czerwonego wina.

czeddarciasteczka5

czeddarciasteczka1

czeddarciasteczka2

czeddarciasteczka3

czeddarciasteczka4

czeddarciasteczka6

czeddarciasteczka7

czeddarciasteczka5

Czadowe ciasteczka czeddarowe

Ilość porcji 36 - 42 sztuk
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 18 min
Czas całkowity 28 min

Składniki

  • 1115g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy - w temperaturze pokojowej
  • 225g sera czeddar startego na grubej tarce
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów pekan
  • 2/3 szklanki mąki

Uwagi

Ważne jest, aby masło było miękkie bo wtedy łatwiej je wymieszać w jednolitą masę z serem.

 

Przygotowanie

Przygotuj sobie: malakser (lub robot kuchenny), stolnicę, deskę do krojenia, blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem.
Do pojemnika malaksera (lub do miski robota kuchennego) wrzuć masło i ser. Miksuj używając funkcji "puls", aż do momentu uzyskania jednolitej masy.
Następnie dorzuć pozostałe składniki i miksuj do momentu ich wymieszania.
Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką. Ciasteczka możesz zrobić na dwa sposoby:
1. Uformuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż je na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180C od 15 do18 minut na złoty kolor.
2. Uformuj z ciasta 2 wałki o średnicy ok. 3 i 1/2 cm. Włóż je do plastikowego woreczka i wsadź do zamrażalnika na ok. 15 minut, aż stwardnieją i będzie je można łatwiej pokroić. ( W tej formie ciasto można przechowywać w zamrażalniku do 3 miesięcy). Pokrój je na talarki o grubości pół centymetra i piecz jak powyżej. Smacznego!

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz