Mam smak na…
bezglutenowe ciasto Nigelli. Wcześniej nie robiłam podobnych wypieków, bo akurat nikt z mojego najbliższego otoczenia nie ma tej uciążliwej alergii. Przepis ten znalazłam w książce „Nigellissima” i prawdę mówiąc nie miałam co do niego wielkich nadziei ani oczekiwań. Wydawało mi się, że ciasto na zmielonych migdałach z dodatkiem kakao wyjdzie zakalcowate. Nic podobnego, okazało się że jest pulchne, a aromat i tekstura migdałów wyraźnie wyczuwalna. Wspaniałe, polecam wszystkim nie tylko alergikom.
Bezglutenowe ciasto Nigelli
Ilość porcji | 8-12 |
Przyrządzanie | 10 min |
Gotowanie | 40 min |
Czas całkowity | 50 min |
Uwzględnia diety | Dieta bezglutenowa, Dieta diabetyczna, Dieta wegańska, Dieta wegeteriańska |
Rodzaj dania | Deser |
Składniki
- 150g zmielonych migdałów
- 150 ml oliwy lub oleju
- 1/2 łżeczki sody
- szczypta soli
- 200g cukru lub fruktozy
- 3 jajka całe
- 50g kakao
- 125 ml wrzątku
Uwagi
To ciasto dedykowane jest osobom z alergią na gluten, ale jeśli zamiast cukru dodasz fruktozę, to będzie doskonałe także dla diabetyków.
Przygotowanie
Przygotuj: tortownicę o średnicy 23-24cm, papier do pieczenia, 2 miseczki, mikser + miska. Najpierw przygotuj sobie tortownicę. Natłuść ją odrobiną masła i wyłóż dno papierem do pieczenia. Kakao przesiej do miski, zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Odstaw do ostygnięcia. Jeśli nie udało Ci się kupić zmielonych migdałów, to żaden problem. Do blendera wrzuć całe migdały i zmiel. Wysyp zmielone migdały do miski, wrzuć sodę, sól i dokładnie wymieszaj. Mikserem ubij jajka z cukrem na gładką, jasnożółtą masę, a następnie cały czas miksując wlewaj powoli oliwę. Zmniejsz obroty i dodawaj po łyżce masę kakaową. Kiedy masa dokładnie się połączy, dodaj mieszankę migdałową. Miksuj jeszcze przez chwilę i wlej ciasto do tortownicy. Nie przejmuj się, że masa jest rzadka, bo tak ma być. Piecz w temperaturze 170 C przez 40-45 minut. Po upieczeniu połóż na kratce do wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem do dekoracji. |