Sernik prezydenta

Mam smak na…

sernik prezydenta. Nie myślcie, że to artykuł sponsorowany :-). Ja po prostu dokładnie czytam skład każdego produktu, jaki ląduje w moim koszyku. Staram się wybierać najlepszy spośród akurat dostępnych w sklepie. I właśnie ser firmy President wygrał ten casting. Pozostałe miały zamiast twarogu, samo mleko plus inne nieciekawie brzmiące składniki, od których robi mi się słabo od samego czytania. Zawsze mam nadzieję, że producent uczciwie zamieszcza informacje na temat danego produktu, ale któż to wie. Natomiast wracając do sernika jest on lekki, puszysty i bardzo łatwy do zrobienia z gwarancją powodzenia.

IMG_7004

IMG_7011

sernik

IMG_7019

IMG_7022

IMG_7023

IMG_7024

IMG_7025

IMG_7069

Sernik Prezydenta

Ilość porcji 25-30
Przyrządzanie 35 min
Gotowanie 1 h
Czas całkowity 1 h 35 min
Rodzaj dania Danie główne
Dobry na okazje: Wielkanoc

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego twarogu (1kg np. president)
  • 10 jaj
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • kilka kropel olejku rumowego lu 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ciaso kruche
  • 2 łyżeczki kakao
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki rodzynek do ciasta, do dekoracji polewa czekolodawo lub cukier puder

Uwagi

Jak wiadomo sernik sporo wyrasta, a później nieco opada do środka. Mam na to sposób, aby zapobiec nierównemu opadaniu musisz zaraz po wyłączeniu piekarnika szybko i energicznie, ostrym nożem okroić brzegi ciasta po ściankach formy, po czym wsunąć go z powrotem do piekarnika i pozostawić jeszcze na kilkanaście minut. Następnie wyjmij sernik, połóż na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania spodu. Zajrzyj na Tarty słodkie, gdzie znajduje się przepis na podstawowe ciasto kruche. Kiedy już znajdzie się ono równomiernie rozłożone w formie, posyp je kakao, dzięki któremu powstanie charakterystyczna, dekoracyjna ciemna kreska pod serem.
Oddziel białka od żółtek. Ubij je na sztywną pianę i dodaj cukier kryształ. Następnie w osobnej misce utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Powinna być blado żółta, puszysta i gładka. Dalej miksując dodaj ser, budynie i wybrany dodatek smakowy. Kiedy składniki się połączą dodaj ręcznie i delikatnie białka.
Jeśli chcesz wzbogacić sernik rodzynkami, zalej je wrzątkiem tak by woda dokładnie je zakrywała. Odczekaj 5 minut, odcedź i poczekaj aż ostygną. Dodaj do masy i delikatnie zamieszaj.
Wylej masę na przygotowaną formę z ciastem kruchym i piecz w temperaturze 160 C przez godzinę. Następnie odczekaj kilkanaście minut i wyjmij sernik, połóż na kratce do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Pół szklanki śmietany kremówki i 1 łyżkę masła zagotuj. Wrzuć podzieloną na kostki tabliczkę gorzkiej czekolady i dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz dodaj kieliszek rumu. Rozprowadź równomiernie na powierzchni jeszcze ciepłego sernika.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz