Spaghetti z czosnkiem i oliwą

Mam smak na…

spaghetti z czosnkiem i oliwą, czyli jak mówią Włosi: aglio e olio. Nie ma chyba łatwiejszej do przyrządzenia pasty, a mogę się założyć, że składniki macie już u siebie w domu. Postarajcie się użyć dobrej jakości oliwy z oliwek i parmezanu, bo jak w każdym prostym daniu jakość składników jest najważniejsza. Bardzo lubię tą pastę, bo zawiera dużo zdrowego czosnku. Z tego też samego powodu odradzam ważne spotkania lub randki zaraz po:-).

aglioeolio1

aglioeolio2

aglioeolio4

aglioeolio6

aglioeolio7

aglioeolio8

Spaghetti z czosnkiem i oliwą

Ilość porcji 4
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 30 min

Składniki

  • 450g spaghetti
  • 1/3 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 8 ząbków czosnku pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1/2 łyżki płatków papryki chili
  • 1/2 szklanki świeżo pokrojonej zielonej pietruszki
  • 3/4 szklanki startego parmezanu + extra do posypania spaghetti
  • sól do smaku

Przygotowanie

Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj 2 łyżki soli i spaghetti i gotuj według zaleceń producenta. Zanim odcedzisz makaron odlej 1 i pół szklanki wody, w której się gotował.
W międzyczasie podgrzej oliwę na dużej patelni, dodaj czosnek i smaż 2 minuty, często mieszając, aż czosnek lekko przyrumieni się na brzegach. Uważaj, żeby go nie przypalić. Dodaj płatki papryki i smaż jeszcze 30 sekund. Wlej ostrożnie wodę z ugotowanego makaronu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień, dodaj 1 łyżeczkę soli i gotuj jeszcze przez 5 minut, aż woda trochę odparuje.
Dodaj odcedzony makaron do sosu na pateni i wymieszaj. Zgaś ogień, dodaj parmezan oraz pietruszkę i dobrze wymieszaj. Odstaw spaghetti na 5 minut, aby makaron wchłonoł sos i podawaj posypany dodatkowo parmezanem. Smacznego!

4 Comments do “Spaghetti z czosnkiem i oliwą”

  1. Klemens77 pisze:

    Świetny przepis – wyszło wyśmienite. Zawsze modyfikuję przepisy na swój smak – tym razem nie było co zmieniać. Wyszło idealnie, we Włoszech nie gotują lepiej – wielki szacun :)))

  2. Marta pisze:

    dziś mam zamiar spróbować sił do tego przepisu:) brzmi wyśmienicie wygląda jeszcze lepiej.Dam znać jak poszło.pozdrawiam

  3. Kasia pisze:

    POEZJA!!!!! właśnie zrobiłam eksperymentalnie jedną, małą porcję dla siebie i już myślę komu by tu polecić i kiedy podać ukochanemu albo przyjaciółce.
    Niestety nie miałam parmezanu i użyłam cheddara (naprawię ten błąd w przyszłości) ale i tak oniemiałam z zachwytu. Piękno drzemie w prostocie.
    Pozdrawiam

    • Kasia Bednarska pisze:

      Dzięki za miłe słowa, aż się chce pisać te przepisy. Ja też uwielbiam prostotę i klasykę, bo nie ma sobie równych. Proste dania z możliwie najlepszych produktów i sukces gotowy:-).

Dodaj komentarz

Komentarz