Śledzie w oleju

Mam smak na…

Śledzia w oleju, z cebulką, korniszonem, papryką pieczoną i przyprawami. Mój mąż uwielbia śledzie i potrawy pikantne, więc postanowiłam dodać do śledzi ostrą paprykę hiszpańską wędzoną. Dodała ona fajnego aromatu rybie i koloru do oleju. Doskonałe na nadchodzący Wielki Tydzień, Święta i każdą inną okazję.

IMG_8444

IMG_8448

IMG_8452

IMG_8453

IMG_8454

 

IMG_8456

IMG_8457

IMG_8552

Śledzie w oleju

Ilość porcji 4-5
Przyrządzanie 15 min
Uwzględnia diety Dieta bezglutenowa
Rodzaj dania Przekąska
Dobry na okazje: Wielkanoc

Składniki

  • 500g filetów śledziowych bismarck
  • 4 małe cebule
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 płaty papryki koserwowej
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 2 szklanki oleju np. rzepakowego

Przygotowanie

Potrzebujesz: miskę, deskę do krojenia, nóż, durszlak.

W czajniku zagotuj wodę. Cebulę przekrój na pół, a następnie na piórka i przełóż na durszlak. Sparz ją około 2 szklankami wrzątku i odstaw do wystygnięcia. Filety śledzia obierz ze skóry i pokrój wedle uznania na kawałki. Ogórki pokrój w cienkie słupki, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Na dnie miski ułóż warstwę cebuli, oprósz majerankiem, pieprzem i papryką, skrop olejem. Następnie połóż warstwę śledzi, na nie korniszony i paprykę. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Na końcu dolej oleju, aby odrobinę zakrywał ostatnią warstwę.
Przykryj szczelnie folią do żywności i włóż do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz