Migdałowe ciasto bezglutenowe

Mam smak na…

Migdałowe ciasto bezglutenowe,  może być alternatywą dla mazurka świątecznego z racji tego, że jest niskim ciastem i właśnie z migdałami. Tak czy siak jest wspaniałe i polecam je wszystkim nie tylko alergikom. Bardzo lubię migdały oraz wszystko, co z nich zrobione: marcepan i amaretto, więc często będę robić to ciasto z książki „Nigellissima”.

IMG_8504

IMG_8505

IMG_8509

IMG_8507

IMG_8512

IMG_8513

IMG_8515

IMG_8520

Migdałowe ciasto bezglutenowe

Ilość porcji 8-12
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 30 min
Czas całkowity 40 min
Uwzględnia diety Dieta bezglutenowa, Dieta wegeteriańska
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Wielkanoc

Składniki

  • 75g mielonych migdałów
  • 75g cukru pudru
  • 4 białka
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • skórka otarta z połowy małej pomarańczy
  • 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 50g płatków migdałowych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyzeczka cukru pudru do dekoracji

Przygotowanie

Będziesz potrzebować: mikser, blender, miskę, tarkę o małych oczkach, tortownicę 23-24cm średnicy.

W misce utrzyj białka na sztywną pianę, a następnie dosyp cukier i miksuj jeszcze chwilę, aż piana stanie się błyszcząca i gęsta. Zetrzyj wprost do miski skórkę pomarańczową i wlej kilka kropelek olejku migdałowego. Teraz zmieszaj zmielone w blenderze migdały z proszkiem do pieczenia i dodawaj w trzech porcjach na przemian z olejem. Każdą warstwę starannie i delikatnie wmieszaj.
Ciasto wylej na tortownicę, którą najpierw posmaruj olejem i wyłóż dno papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi zmieszanymi z cynamonem.
Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 C.
( ja najpierw piekłam pierwsze 5 minut z użyciem termoobiegu, aby migdały ładnie się zarumieniły, a następne 25 minut tylko z grzałką dolną, aby migdały się nie przypaliły)

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz