Mam smak na…
Migdałowe ciasto bezglutenowe, może być alternatywą dla mazurka świątecznego z racji tego, że jest niskim ciastem i właśnie z migdałami. Tak czy siak jest wspaniałe i polecam je wszystkim nie tylko alergikom. Bardzo lubię migdały oraz wszystko, co z nich zrobione: marcepan i amaretto, więc często będę robić to ciasto z książki „Nigellissima”.
Migdałowe ciasto bezglutenowe
Ilość porcji | 8-12 |
Przyrządzanie | 10 min |
Gotowanie | 30 min |
Czas całkowity | 40 min |
Uwzględnia diety | Dieta bezglutenowa, Dieta wegeteriańska |
Rodzaj dania | Deser |
Dobry na okazje: | Wielkanoc |
Składniki
- 75g mielonych migdałów
- 75g cukru pudru
- 4 białka
- kilka kropli olejku migdałowego
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- skórka otarta z połowy małej pomarańczy
- 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
- 50g płatków migdałowych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyzeczka cukru pudru do dekoracji
Przygotowanie
Będziesz potrzebować: mikser, blender, miskę, tarkę o małych oczkach, tortownicę 23-24cm średnicy. W misce utrzyj białka na sztywną pianę, a następnie dosyp cukier i miksuj jeszcze chwilę, aż piana stanie się błyszcząca i gęsta. Zetrzyj wprost do miski skórkę pomarańczową i wlej kilka kropelek olejku migdałowego. Teraz zmieszaj zmielone w blenderze migdały z proszkiem do pieczenia i dodawaj w trzech porcjach na przemian z olejem. Każdą warstwę starannie i delikatnie wmieszaj. Ciasto wylej na tortownicę, którą najpierw posmaruj olejem i wyłóż dno papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi zmieszanymi z cynamonem. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 C. ( ja najpierw piekłam pierwsze 5 minut z użyciem termoobiegu, aby migdały ładnie się zarumieniły, a następne 25 minut tylko z grzałką dolną, aby migdały się nie przypaliły) |