Mam smak na…
majonez domowy. Zawsze chciałam spróbować jak smakuje domowy majonez, więc postanowiłam go wreszcie zrobić. Okazało się, że nie jest to ani trudne, ani pracochłonne, a efekt zachwycający. Sięgnęłam do książki Juli Child, ikony amerykańskiego świata kulinarnego i dzięki jej wskazówkom udało się za pierwszym razem oczywiście. Przeczytaj w zakładce PORADNIK wskazówki - Jak zrobić majonez, zanim zaczniesz.
Majonez domowy
Ilość porcji | 1 |
Przyrządzanie | 10 min |
Rodzaj dania | Przyprawa |
Dobry na okazje: | Wielkanoc |
Składniki
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 1 szklanka oleju
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki sproszkowanej musztardy lub zwykłej
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki wrzątku
Przygotowanie
Potrzebujesz: dużą miskę metalową, trzepaczkę i małą miseczkę na olej. Zacznij od ogrzania metalowej miski. Wbij żółtka i zacznij je ubijać przez 1-2 minuty. Masa nieco zgęstnieje i zrobi się jaśniejsza. Dodaj przyprawy, ocet lub sok z cytryny i ubijaj przez 30 sekund zanim dodasz olej. Teraz zacznij dodawać po trochu, czyli po około łyżeczce oleju, cały czas mieszając. Po kilku minutach i mniej więcej wykorzystaniu połowy porcji oleju masa powinna osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Jest to znak, że można wlewać nieco większe porcje oleju i majonez raczej już się nie zwarzy. Kontynuuj energiczne ubijanie, aż do wyczerpania oleju. Na koniec zagotuj wodę i wlewaj po łyżce ciągle mieszając. Majonez z bardzo gęstego stanie się odpowiedniej konsystencji i nie zwarzy się. Spróbuj i dopraw do smaku, jeśli trzeba. |
Pięknie podany.
Nie ma to jak domowy majonez, uwielbiam taki właśnie.