Majonez domowy

Mam smak na…

majonez domowy. Zawsze chciałam spróbować jak smakuje domowy majonez, więc postanowiłam go wreszcie zrobić. Okazało się, że nie jest to ani trudne, ani pracochłonne, a efekt zachwycający. Sięgnęłam do książki Juli Child, ikony amerykańskiego świata kulinarnego i dzięki jej wskazówkom udało się za pierwszym razem oczywiście. Przeczytaj w zakładce PORADNIK wskazówki  -  Jak zrobić majonez, zanim zaczniesz.

IMG_8703

 

IMG_8707

IMG_8710

IMG_8711

IMG_8712

IMG_8714

IMG_8720

IMG_8729

IMG_8734

Majonez domowy

Ilość porcji 1
Przyrządzanie 10 min
Rodzaj dania Przyprawa
Dobry na okazje: Wielkanoc

Składniki

  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1 szklanka oleju
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej musztardy lub zwykłej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki wrzątku

Przygotowanie

Potrzebujesz: dużą miskę metalową, trzepaczkę i małą miseczkę na olej.

Zacznij od ogrzania metalowej miski. Wbij żółtka i zacznij je ubijać przez 1-2 minuty. Masa nieco zgęstnieje i zrobi się jaśniejsza. Dodaj przyprawy, ocet lub sok z cytryny i ubijaj przez 30 sekund zanim dodasz olej. Teraz zacznij dodawać po trochu, czyli po około łyżeczce oleju, cały czas mieszając. Po kilku minutach i mniej więcej wykorzystaniu połowy porcji oleju masa powinna osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Jest to znak, że można wlewać nieco większe porcje oleju i majonez raczej już się nie zwarzy. Kontynuuj energiczne ubijanie, aż do wyczerpania oleju.
Na koniec zagotuj wodę i wlewaj po łyżce ciągle mieszając. Majonez z bardzo gęstego stanie się odpowiedniej konsystencji i nie zwarzy się. Spróbuj i dopraw do smaku, jeśli trzeba.

1 Comment do “Majonez domowy”

  1. kulinarna148 pisze:

    Pięknie podany.
    Nie ma to jak domowy majonez, uwielbiam taki właśnie.

Dodaj komentarz

Komentarz