Jak zrobić majonez?

Jak zrobić majonez?

Majonez to nic innego jak sos z żółtek, oleju, octu i przypraw. Jedząc go, miło jest mieć świadomość, że jest wykonany ze świeżych wiejskich jajek bez żadnych przemysłowych dodatków.

IMG_8764

 

  1. Temperatura

Jajka i olej powinny mieć temperaturę pokojową. Tak, więc jajka powinny być wyjęte wcześniej z lodówki. Olej, jeśli jest zimny można lekko ogrzać np. poprzez wlanie takiej ilości, jaką zamierzamy wykorzystać do miseczki i włożenia jej do nieco większej miseczki z gorącą wodą i pozostawienie na parę minut.

Metalowa miska, w której będziesz ubijać majonez też powinna być ogrzana. Należy wlać do niej wrzątek odczekać chwilę, wylać wodę i wytrzeć miskę do sucha czystą ściereczką.

 

  1. Żółtka

Należy je ubić przez 1 minutę lub 2 zanim zaczniemy dodawać olej i przyprawy. Zanim wbijesz żółtka do miski sparz jajka wrzątkiem, aby uniknąć możliwości zarażenia się salmonellą.

 

  1. Olej

Na początku musi być dodawany bardzo powoli, dosłownie po kropelce. Dopiero później kiedy masa osiągnie konsystencję gęstej śmietany można wlewać w dalszym ciągu bardzo powoli nieco większe ilości. Wykonanie majonezu ręcznie tym sposobem zajmuje około 10 minut.

 

  1. Proporcje

Bardzo istotne jest zachowanie proporcji. Jedno żółtko przyjmuje około ½ szklanki oleju, ale nie więcej niż ¾ szklanki. Jeśli przekroczy się zalecane ilości sos się zważy i zrzednie.

 

Ilość żółtek

Ilość oleju

Ilość octu/soku z cytryny

Ilość uzyskanego sosu

2

1 szklanka

2-3 łyżki

1 ¼ szklanki

3

1 ½ szklanki

3-5 łyżek

2 szklanki

4

2-3 szklanki

4-6 łyżek

2-3 szklanki

6

3-4 szklanki

6-10 łyżek

4-5 szklanek

 

Przeczytaj dokładnie wskazówki, a przepis na majonez domowy znajdziesz na stronie :-) mam smak.

4 Comments do “Jak zrobić majonez?”

  1. Aska gotuje pisze:

    Domowy majonez jest rewelacyjny,jednak zastanawia mnie ta tabelka ja robię majonez z 1 żółtka i 1l oleju za każdym razem wychodzi idealnie.Pozdrawiam Aska.

    • Kasia Bednarska pisze:

      Hej Asiu, tabelka jest po, to by zrobić taką ilość majonezu jaką akurat potrzebujemy, bo wiadomo że nie może stać zbyt długo, a przede wszystkim żeby zrobić doskonały majonez o smaku jajek, a nie oleju. Pozdrawiam;-)

  2. Piotr pisze:

    Czy zamiast oleju można użyć oliwy z oliwek?

    • Kasia Bednarska pisze:

      Szczerze mówiąc nie wiem, nie robiłam z oliwą, ale wydaje mi się że warto spróbować. Może się tylko odrobinę zmienić smak majonezu, bo przecież oliwa ma intensywny smak, a olej nie. Daj znać jak wyszło:-)

Dodaj komentarz

Komentarz