Mam smak na…
spaghetti z okruszkami, ascetyczne danie na Wielki Piątek i związany z nim post. Polecam wszystkim osobom zmęczonym przygotowywaniem świątecznych potraw, bo to danie nie wymaga żadnego wysiłku. Pamiętajcie też o nim, na co dzień, gdy pustki w lodówce ;-), a do sklepu daleko. Tylko Włosi mogli wykombinować takie danie, ale nie ma się co dziwić, oni makaron jedzą chyba ze wszystkim. Może z wyjątkiem owoców, ale do tej historii jeszcze wrócę przy okazji truskawek. Przepis pochodzi z książki „Nigellissima”.
Spaghetti z okruszkami
Ilość porcji | 2 |
Przyrządzanie | 5 min |
Gotowanie | 10 min |
Czas całkowity | 15 min |
Rodzaj dania | Danie główne |
Dobry na okazje: | Wielkanoc |
Składniki
- 200g makaronu spaghetti
- 1/2 szklanki pokruszonej suchej bułki
- sok i skórka otarta z połowy małej cytryny
- 1/4 łyżeczki płatków suszonej papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- mała garść świeżej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Potrzebujesz: garnek na makaron, małą patelnię, tarkę o małych oczkach. Zagotuj wodę na makaron, posól ją i wrzuć odmierzoną porcję spaghetti. Pokrusz czerstwą bułkę w malakserze lub połóż pieczywo na czystej ściereczce, przykryj drugą połową ścierki i uderz kilkakrotnie wałkiem do ciasta. Chodzi o to by te okruszki nie były tak drobne jak bułka tarta. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy wrzuć startą skórkę z cytryny i okruszki chleba. Smaż, co chwilę mieszając aż okruszki ładnie się zrumienią. Posiekaj drobno natkę pietruszki i wymieszaj ją z ostudzonymi okruszkami. Tuż przed odcedzeniem makaronu, odlej z niego małą filiżankę wody, będzie potrzebna do sosu. Odcedź makaron i wrzuć z powrotem do garnka. Wlej połowę soku z cytryny, trochę wody z gotowania, dwie łyżki oliwy, płatki chili oraz starty na tarce czosnek. Dokładnie wymieszaj. Spróbuj czy nie trzeba dosolić lub dodać więcej soku z cytryny. Na końcu wrzuć prawie całość okruszków i wymieszaj. Podawaj od razu posypane dodatkowo resztą prażonej bułki. |