Sałatka z jajkiem po benedyktyńsku

Mam smak na…

Sałatkę z jajkiem po benedyktyńsku, nie ma to jak pożywna sałatka w porze lunchu. Ta sałatka jest chyba facetem, bo boczek, grzanki, jajko nie ma w niej nic z kobiecej lekkości. Jeśli Twój mężczyzna nie jadł dotąd sałatek, to myślę że na tą być może się skusi. Dodatkowym argumentem może być fakt, że została skomponowana przez Jamiego Olivera z książki „Lubię gotować”.

IMG_8233

IMG_8237

IMG_8240

IMG_8241

IMG_8244

IMG_8242

IMG_8243

IMG_8247

Sałatka z jajkiem po benedyktyńsku

Ilość porcji 2
Przyrządzanie 5 min
Gotowanie 4 min
Czas całkowity 9 min
Rodzaj dania Lunch, Sałata

Składniki

  • 4 garście mieszanki sałat
  • 2-3 kromki ulubionego chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • 8 cienkich plastrów boczku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki zwykłego octu
  • kilka cienkich plasterków parmezanu

Dressing cytrynowy

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Będzie potrzebne: patelnia, deska do krojenia, nóż, miska, rondelek, łyżka cedzakowa, minutnik, praska do czosnku.

Zacznij od nastawienia w niewielkim rondelku wody do ugotowania jajek. Kiedy woda (powinna sięgać do połowy rondelka) zacznie wrzeć wlej do niej ocet. Zdecydowanym ruchem rozbij skorupkę jajka o brzeg rondelka, bardzo delikatnie rozchyl skorupki tuż nad powierzchnią wody i pozwól jajku delikatnie wsunąć się do wody. Powtórz tą operację z drugim jajkiem od razu. Dzięki octu jajka nie rozpłyną się w wodzie. Nastaw minutnik na 4 minuty (żółtko będzie płynne, białko zcięte), ale jeśli wolisz na twardo gotuj je przez 6 minut. Po upływie wybranego czasu wyjmij jajko z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Gratuluję właśnie ugotowałaś jajko po benedyktyńsku. Jeśli natomiast przeraża Cię ta operacja, choć nie powinna, ugotuj jajka w skorupce na twardo lub na miękko. Obierz przed podaniem ze skorupki.
Rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i usmaż na nim boczek. Powinien się przyrumienić z każdej strony, następnie przełóż go na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Teraz kolej na grzanki z ulubionego chleba. Porwij kromki na małe kawałeczki. Podsmaż je na tej samej patelni, na której smażył się boczek. Najpierw skrop ją oliwą, wyciśnij czosnek, przez praskę lub drobno posiekaj i zamieszaj z oliwą. Wrzuć porwane kawałeczki chleba, mieszając kontroluj, aby się nie przypaliły. Kiedy osiągną złoty kolor wrzuć je do miski z sałatą i dorzuć pokrojony na kawałki boczek. Wlej dresing zrobiony z oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki z dresingiem. Przełóż zawartość miski na talerz, a na wierzchu połóż jajko i przetnij je na pół. Skrobaczką do warzyw zetnij kilka plasterków parmezanu i udekoruj nimi całość. Podawaj od razu.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz