Jak zrobić ciasto na pizzę?

Jak zrobić ciasto na pizzę?

Istnieje przekonanie, że statystyczny Włoch nie piecze sam pizzy w domu. Dlaczego? Ponieważ zakłada, że nie jest w stanie odwzorować tej prawdziwej pochodzącej z profesjonalnych pizzeri czy restauracji.  My nie będziemy jednak takimi formalistami. Poniższy przepis na ciasto do pizzy nie jest może 100 % włoski, ale  na 100 % wypróbowany i dziecinnie łatwy, a pizza jest po prostu deliciosa !

Zachęcam Was, aby zaangażować dzieci do robienia pizzy, to dla nich świetna zabawa. (ileż można bawić się autkami;-)

IMG_8421

Na dużą blachę z piekarnika:

1 szklanka letniej przegotowanej wody

5 dag drożdży

1 łyżeczka cukru

2 szklanki mąki

½ łyżeczki soli

1-2 łyżki oliwy z oliwek

Ciasto:

Zacznij od zrobienia zaczynu z drożdży, letniej wody i cukru. Połącz te składniki w dużej misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 5-10minut, aż powstanie piana. Następnie wsyp mąkę, sól, oliwę i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub w malakserze. Ważne: ilość oliwy zależy od tego jak chcesz, aby ciasto wyrosło. Jeśli ma być grube ciasto dodaj 1 łyżkę, jeśli cienkie to 2 łyżki ( ja lubię w miarę cienkie, więc daję 2 łyżki oliwy). Wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie elastyczne, ale trochę lepkie, ciągnące się. W razie potrzeby podsyp trochę mąki. Kiedy ciasto będzie już gotowe ponownie przykryj miskę ściereczką i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

IMG_8401

IMG_8404

IMG_8406

IMG_8407

Na stolnicy rozsyp sporą ilość mąki i wyjmij ciasto z miski. Zręcznie je zagnieć przez chwilę. Następnie za pomocą wałka oraz dłoni uformuj dowolny kształt w zależności, czy chcesz, aby pizza była okrągła czy kwadratowa. Piecz w temperaturze 180 C przez około 15-20 minut, aż boki ciasta lekko się przyrumienią, a ser będzie bulgotał.

IMG_8408

IMG_8415

 

Kolejność rozkładania dodatków:

  1. sos
  2. ser
  3. pozostałe dodatki jak: salami, szynka, oliwki, cebula, papryka, pieczarki itd.

IMG_8418

IMG_8409

IMG_8419

Szybki sos pomidorowy:

2/3 szklanki wysokiej jakości keczupu

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 płaska łyżka suszonego oregano.

Składniki dokładnie wymieszać i nałożyć równomiernie cienką warstwą na surowe ciasto do pizzy.

IMG_8410

IMG_8411

2 Comments do “Jak zrobić ciasto na pizzę?”

  1. Paulina Lipa pisze:

    Kasiu na to czekałam:) Jutro ja zrobię

  2. Paulina Lipa pisze:

    pyszne, wyszła super

Dodaj komentarz

Komentarz