Sałatka z mini mozzarellą

Mam smak na…

Sałatkę z mini mozzarellą, której smak nadaje wyjątkowo aromatyczny i prosty dressing. Wszyscy znamy tradycyjną włoską caprese, czyli mozzarella, pomidory i bazylia. To właśnie ona zainspirowała mnie do stworzenia bogatszej wariacji na jej temat. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, kiedy mamy gości, a i w pracy zrobi wrażenie na współpracownikach. Jej zaletą jest również, to że  składniki są łatwo dostępne o każdej porze roku.

IMG_8843

IMG_8844

IMG_8851

IMG_8853

IMG_8854

IMG_8855

IMG_8858

IMG_8866

Sałatka z mini mozzarellą

Ilość porcji 2-3
Przyrządzanie 10 min
Uwzględnia diety Dieta bezglutenowa, Dieta diabetyczna
Rodzaj dania Lunch, Przystawka, Sałata, Starter
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie

Składniki

  • 1 opakowanie mini mozzarellek lub 1 kula mozzarelli
  • 1/2 opakowania mix sałat
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii

Dressing pomidorowy

  • 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Dekoracja

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • grzanki

Przygotowanie

Na płaski, duży talerz wysyp odpowiednią ilość sałaty. Na nich rozrzuć listki bazylii i kuleczki mozzarelii. Jeśli używasz jednej dużej kuli mozzarelli, to porwij ją na małe kawałeczki i również rozrzuć. Następnie umyj pomidorki i podziel każdy na ćwiartki oraz rozrzuć na wierzchu.
Teraz przygotuj dressing. Za pomocą blendera zmiksuj na prawie gładką masę pomidorki suszone z niewielką ilością oleju ze słoiczka po pomidorach. Do masy pomidorowej dolej oliwę z oliwek, aby ją nieco rozrzedzić i dokładnie wymieszaj. Przygotowanym dressingiem skrop wierzch sałatki (nie mieszaj z resztą składników). Na koniec posyp sałatkę odrobiną soli i pieprzu oraz skrop octem balsamicznym. Podawaj z grzankami lub samodzielnie.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz