Ciacha z czekoladą

Mam smak na…

ciacha z czekoladą, kolejny przysmak dzieciaków dużych i małych. Te amerykańskie ciasteczka, oraz ogólnie amerykańskie desery są moimi ulubionymi, tak więc z czasem będzie ich  przybywać na moim blogu. Najbardziej uwielbiam w nich charakterystyczną słonawą nutkę, natomiast ilość cukru musi być nieco zmniejszana, bo Amerykanie używają go stanowczo za dużo.

IMG_8810

IMG_8812

IMG_8814

IMG_8815

IMG_8817

IMG_8819

IMG_8821

IMG_8822

IMG_8824

IMG_8825

IMG_8826

IMG_8841

Ciacha czekoladowe

Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 10 min
Czas całkowity 20 min
Rodzaj dania Deser
Uwagi Może być przyrządzany przez dzieci

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie sztucznego olejku!)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka rozdrobnionej czekolady mlecznej
  • 1/2 szklanki rozdrobnionej czekolady gorzkiej

Przygotowanie

Będziesz potrzebować: mikser zwykły lub stojący, dwie miski, deskę do krojenia i nóż.

Zacznij od ubicia masła o temperaturze pokojowej z cukrem i cukrem brązowym na gładką, puszystą masę. Następnie zacznij wbijać jaja do masy. Najpierw jedno i dokładnie zmiksuj, aby połączyło się z masą maślaną i potem drugie (jajka też muszą mieć temperaturę pokojową). Wlej wanilię i również dokładnie zmiksuj. W osobnej misce połącz suche składniki: mąkę, cynamon, sól, sodę i zmiksuj z resztą masy. Na końcu wmieszaj kawałeczki czekolady. Łyżką do lodów lub ręcznie formuj spore kulki i umieść je na wysmarowanej masłem blasze. Piecz w 180C przez 10-15 minut. Postaraj się, aby ciastkowe kulki były tej samej wielkości, dzięki czemu równo się upieką. Ciasteczka powinny zezłocić się apetycznie i na początku będą miękkie, a potem stwardnieją.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz