Łosoś z buraczkami

Mam smak na…

łososia z chrzanem i buraczkami. Łosoś jest dość specyficzną rybą, która ma swój wyrazisty smak, a mimo to komponuje się doskonale niemal ze wszystkim. Razem z Jamie Oliverem ;-)  zachęcam Was do wykorzystywania buraczków częściej niż od święta w codziennej diecie, bo są bardzo zdrowe. Trochę niedoceniane przez to, że robi się z nich tylko barszczyk, ćwikłę oraz zasmaża do dań głównych, a przecież mają o wiele więcej do zaoferowania.

IMG_8653

IMG_8658

IMG_8661

IMG_8663

IMG_8670

IMG_8666

Łosoś z buraczkami

Ilość porcji 2
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 30 min
Czas całkowity 40 min
Uwzględnia diety Dieta bezglutenowa, Dieta diabetyczna
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • 2 filety z łososia ze skórą
  • 6-8 małych buraczków

Dressing do buraczków

  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego majeranku
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny

Sos chrzanowy

  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Dekoracja

  • garść rukoli

Przygotowanie

Potrzebujesz: garnek, patelnię teflonową z pokrywką, małą miseczkę.

Buraczki umyj, ale nie obieraj ze skóry i ugotuj do miękkości około 20-30minut. Kiedy buraczki nieco ostygną obierz je ze skóry i pokrój w plasterki. Wymieszaj z majerankiem, oliwą i octem balsamicznym. Rybę opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, posól i popieprz. Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oliwy i zacznij smażyć łososia, skórą do dołu. Po 1-2 minutach przełóż go na drugą stronę i przykryj patelnię pokrywką, aby ryba doszła. Filet powinien być usmażony na złoto z obydwóch stron. W małej miseczce wymieszaj śmietanę lub jogurt grecki z chrzanem i dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Kiedy wszystko będzie gotowe, połóż łososia na talerzach, obok niego buraczki, polej sosem chrzanowym i posyp rukolą.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz