Babeczki bananowe

Mam smak na…

babeczki bananowe, a właściwie z pieczonych bananów, które nadają ciastu niepowtarzalnego aromatu oraz pożądaną wilgotność. Dopełnieniem ciasta jest pyszny krem na bazie serka mascarpone, miodu i cynamonu. To pyszna alternatywa dla bananów, które za długo leżały i nie są już zbyt dobre do jedzenia na surowo, za to super do pieczenia. Polecam Wam ten przepis Marthy Stewart, której przepisy są doskonałe, a w efekcie wspaniałe babeczki.

IMG_7739

IMG_7742

IMG_7744

IMG_7745

IMG_7746

IMG_7749

IMG_7750

IMG_7756

IMG_7797

IMG_7813

Babeczki bananowe

Ilość porcji 12-14
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 50 min
Rodzaj dania Deser

Składniki

Ciasto bananowe

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 szkalnki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka całe
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie sztucznego olejku!)

Krem miodowo-cynamonowy

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 125g serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Dekoracja

  • 1 banan

Przygotowanie

Na blaszce połóż 3 nie obrane dojrzałe banany i upiecz je w piekarniku nagrzanym do 180C. Po 15 minutach skórka powinna zbrązowieć, także wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie przesiej do miski razem: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce mikserem na średnich obrotach ubij masło o temperaturze pokojowej z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku ciągle miksując, aż dokładnie połączą się z masą. Następnie dodaj miąższ przestudzonych, pieczonych bananów i ubijaj. Teraz zacznij dodawać mąkę na zmianę ze śmietaną w trzech porcjach. Na końcu wlej wanilię i zmiksuj dokładnie. W trzeciej misce ubij białka na sztywną pianę i powoli, starannie wmieszaj ją do masy bananowej.
Gotowe ciasto rozłóż do foremki na muffinki wyłożonej papilotami. Piecz w temperaturze 160 C przez 20 minut.
Kiedy muffinki przestygną, zetnijcie odrobinę „grzybki” aby łatwiej było je ozdobić kremem. Krem jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Najpierw ubijamy samą śmietankę i osobno serek z cukrem. Następnie łączymy śmietankę z serkiem, dodajemy miód, cynamon i ubijamy aż krem zgęstnieje. Dokładnie obserwujcie masę, żeby nie przesadzić z ubijaniem, bo się zważy. Gotowy krem rozkładamy na muffinkach według uznania bądź posiadanym sprzętem, czyli szprycą cukierniczą lub szpatułką. Tuż przed podaniem dekorujemy cienkimi plasterkami banana.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz