Ulubione bolognese

Mam smak na…

ulubione bolognese, wszyscy znamy wiele różnych wersji tego wspaniałego dania rozpoznawalnego na całym świecie. To jego druga wersja na moim blogu, którą najczęściej gotuję do makaronu, na podstawie przepisu Jamiego Olivera. Natomiast tamtą wersję bogatszą o warzywa, używam do przygotowania lasagne. Polecam spróbować obie!

IMG_8673

IMG_8674

IMG_8675

IMG_8676

IMG_8678

IMG_8681

IMG_8683

Ulubione bolognese

Ilość porcji 2
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 1 h 10 min
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • 1 łyżka posiekanych igieł rozmarynu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g zmielonego mięsa wołowego
  • 1/2 kieliszka czerwonego wina
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 puszka pomdorów krojonych
  • 100g przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • mała garść świeżej bazylii
  • mała garść parmezanu do posypania
  • oliwa z oliwek

Uwagi

Jeśli nie lubisz boczku, lub akurat brakuje go w lodówce, to możesz z niego spokojnie zrezygnować. W takim wypadku rozmaryn podsmażaj razem z cebulą i czosnkiem.

Przygotowanie

Na patelnię wlej oliwę i podgrzej, a następnie wrzuć drobno pokrojony boczek i rozmaryn. Podsmażaj przez chwilę, cały czas mieszając aby boczek się ładnie przyrumienił, a nie przypalił. Następnie dodaj cebulę i czosnek również drobno pokrojone i smaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj mięso i smaż, aż zbrązowieje. Wlej wino, wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Teraz kolej na oregano, pomidory z puszki i przecier pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i duś przez około 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie sos powinien odparować i zgęstnieć, a mięso powinno być miękkie. W międzyczasie pod koniec gotowania sosu, ugotuj makaron spaghetti al dente. Kiedy sos będzie już gotowy, dodaj do niego posiekaną bazylię, starannie wymieszaj. Spaghetti bolognese podawaj posypane świeżo startym parmezanem.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz