Sałatka z parmy i melona

Mam smak na…

sałatkę z szynką parmeńską i melonem, to klasyczne włoskie połączenie smaku, z bazyliowo-cytrynowym dresingiem, który nadaje tej prostej sałatce letnią świeżość. Polecam Wam tą sałatkę, ale pod jednym warunkiem: musisz bardzo lubić i szynkę parmeńską i melona. Jeśli tak naprawdę nie przepadasz za tymi składnikami, to raczej Ci ona nie posmakuje. Tą doskonałą sałatkę skomponował mój ulubieniec Jamie Oliver.

IMG_8883

IMG_8888

IMG_8889

IMG_8891

IMG_8892

IMG_8894

IMG_8895

IMG_8899

Sałatka z parmy i melona

Ilość porcji 2-3
Przyrządzanie 10 min
Rodzaj dania Sałata, Starter
Uwagi Dla smakoszy

Składniki

  • 8-10 plasterków szynki parmeńskiej
  • 1 słodki melon

Dekoracja

  • 1/2 małego pęczeka świeżej bazylii
  • ocet balsamiczny

Dressing bazyliowo-cytrynowy

  • 1/2 małego pęczka świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Będziesz potrzebować: moździerz, dekę do krojenia i nóż, łyżeczkę.

Zacznij od obrania melona. Przekrój go na pól i odetnij skórki. Następnie za pomocą łyżeczki wydrąż gniazda nasienne. Każdą połówkę pokrój na plasterki wedle uznania. Rozłóż kawałki melona fantazyjnie na talerzu razem z plasterkami szynki. Skrop octem balsamicznym i posyp listkami bazylii z części pęczka.
Przygotuj dresing: listki z drugiej połowy pęczka bazylii wrzuć do moździerza i utrzyj na gładko ze szczyptą soli. Wyciśnij sok z połowy cytryny i wlej oliwę. Dokładnie wymieszaj składniki. Dresing przełóż do osobnej miseczki, żeby każdy mógł indywidualnie sobie polać nim sałatkę.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz