Sezon na grilla!

Co robić a czego nie podczas grillowania!

TAK

NIE

  1. Dokładnie upewnij się, jaką metodą czyli w jakiej temperaturze należy dany rodzaj mięsa przyrządzić.
  2. Rozgrzej grill do maksymalnej temperatury zanim położysz na nim mięso, bo tylko wtedy upiecze się równo. Dopiero póżniej dostosuj temperaturę do rodzaju pieczonego mięsa.
  3. Utrzymuj ruszt grilla w czystości, w przeciwnym razie potrawa będzie miała smak poprzedniego grillowania.
  4. Posmaruj ruszt olejem, aby pieczone produkty nie przywierały do niego. Olej pomaga też równomiernie i szybciej rozprowadzić ciepło. Używaj także oleju do smarowania wszelkich grilowanych produktów, z wyjątkiem jedynie tłustego mięsa.
  5. W zasadzie powinno się zawsze grillować z zamkniętą pokrywą, nawet grillując metodą bezpośredniego ciepła, czyli wprost na ogniu. Wyjątkiem będą steki ze świeżego tuńczyka.
  6. Jedzenie grillowane na ogniu powinno być „skarmelizowane”, a nie czarne i zwęglone;-).
  7. Postaraj się, w miarę możliwości, obracać  jedzenie tylko raz podczas całego procesu grilowania, wtedy usmaży się równo.
  8. Na bieżąco kontroluj  temperaturę zarówno większych kawałków mięsa jak i calego grilla za pomocą specjalnego termometru.
  9. Odstaw zgrilowane mięso na 10 minut, aby „odpoczęło” i soki rozłożyły się w nim równomiernie. Poprawi to soczystość i miękkość mięsa.
  10. Aby Twój grill długo Ci służył, podczas jego używania i konserwacji stosuj się do zaleceń instrukcji obsługi.
  11. Przygotuj własnoręcznie  marynaty i sosy, będą one na pewno mniej kaloryczne, zdrowsze i smaczniejsze niż te kupione w sklepie.
  1. Unikaj pośpiechu podczas grilowania, bo zaczniesz popełniać błędy.
  2.  Nie oszczędzaj na jakości produktów. Grillowanie bowiem uwydatnia, a nie maskuje  walory smakowe przyrządzanych potraw. Kiełbasa zwyczajna, nawet grilowana, nigdy nie będzie nadzwyczajna:-).
  3. Nie nacinaj mięsa, aby sprawdzić stopień usmażenia, gdyż powoduje to utratę soczystości. W efekcie będzie ono twarde i suche. Użyj do tego termometru.
  4. Upewnij się, że masz wystarczajacy zapas paliwa grillowego. Nie ma nic gorszego niż niedopieczone potrawy z grilla.
  5. Unikaj węgla nasączonego rozpałką, która przeniknie do potraw podczas grillowania.
  6. Nie grilluj mięsa wyjętego  bezpośrednio z lodówki. Odczekaj około 30 minut aż osiągnie ono temperaturę otoczenia.
  7. Jeżeli do rozżarzenia węgla używasz specjalnego  komina do rozpalania, nie kładź go w pobliżu powierzchni i przedmiotów łatwopalnych.
  8. Jeśli grillujesz na bezpośrednim ogniu, nie używaj sosu zawierającego cukier wcześniej niż 10 minut przed końcem pieczenia, bo spowoduje to zwęglenie potrawy.
  9. Nigdy nie grilluj w zwiewnych ubraniach i rozpuszczonych długich włosach, może to grozić  nawet poważnymi oparzeniami.
  10. Nie kupuj gotowych, zamarynowanych produktów. To sama chemia, a świeżość mięsa wątpliwa.

 

 grill2

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz