Mam smak na…
muffinki zebry, to nic innego jak dwa rodzaje ciast – waniliowe i kakaowe połączone w esy-floresy, dzięki czemu każda muffinka ma inny wzór. Można dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem do dekoracji . Świetnie sprawdząją się na pikniku i w podróży, do pracy. Te puszyste, wspaniałe muffinki proponuje Martha Stewart, moja ulubienica jak wiecie.
Muffinki zebry
Ilość porcji | 16 |
Przyrządzanie | 10 min |
Gotowanie | 20 min |
Czas całkowity | 30 min |
Rodzaj dania | Deser |
Składniki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 1/3 szklanki mleka
- 100g masła
- 200g cukru
- 3 jajka całe
- 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie sztucznego olejku!)
- 1/3 szklanki kakao
- 1/4 szklanki wrzątku
- 400g mąki tortowej
Dekoracja
- cukier puder
Przygotowanie
Włącz piekarnik i nastaw na 160 C. Formę na muffinki wyłóż papilotami. Jasne ciasto: Połącz i przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól. W osobnej miseczce zmieszaj mleko i śmietankę, które powinny mieć temperaturę pokojową. Mikserm nastawionym na średnie obroty utrzyj miękkie masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodawaj powoli po jednym jajku, aż się każde z nich dobrze połączy z masą. Następnie dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj. Ciemne ciasto: Wsyp kakao do miski, zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Następnie dodaj od razu szklankę jasnego ciasta i ponownie dokładnie wymieszaj. | ||
Do przygotowanej formy na muffinki włóż po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Za pomocą szpatułki lub noża do masła delikatnie je zmieszaj, tak jakbyś rysowała ósemki. Dzięki temu powstaną ładne esy-floresy. Kiedy uzupełnisz ciastem całą foremkę, piecz je przez 20 minut na na delikatny złoty kolor. Posyp cukrem pudrem, kiedy przestygną. |
puszyste i pyszne!!