Muffinki zebry

Mam smak na…

muffinki zebry, to nic innego jak dwa rodzaje ciast – waniliowe i kakaowe połączone w esy-floresy, dzięki czemu każda muffinka ma inny wzór. Można dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem do dekoracji . Świetnie sprawdząją się na pikniku i w podróży, do pracy. Te puszyste, wspaniałe muffinki proponuje Martha Stewart, moja ulubienica jak wiecie.

IMG_9000

IMG_9001

IMG_9003

IMG_9004

IMG_9009

IMG_9011

IMG_9012

IMG_9018

Muffinki zebry

Ilość porcji 16
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 30 min
Rodzaj dania Deser

Składniki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100g masła
  • 200g cukru
  • 3 jajka całe
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie sztucznego olejku!)
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 400g mąki tortowej

Dekoracja

  • cukier puder

Przygotowanie

Włącz piekarnik i nastaw na 160 C. Formę na muffinki wyłóż papilotami.
Jasne ciasto:
Połącz i przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sól. W osobnej miseczce zmieszaj mleko i śmietankę, które powinny mieć temperaturę pokojową. Mikserm nastawionym na średnie obroty utrzyj miękkie masło z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodawaj powoli po jednym jajku, aż się każde z nich dobrze połączy z masą. Następnie dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj.
Ciemne ciasto:
Wsyp kakao do miski, zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Następnie dodaj od razu szklankę jasnego ciasta i ponownie dokładnie wymieszaj.
Do przygotowanej formy na muffinki włóż po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Za pomocą szpatułki lub noża do masła delikatnie je zmieszaj, tak jakbyś rysowała ósemki. Dzięki temu powstaną ładne esy-floresy. Kiedy uzupełnisz ciastem całą foremkę, piecz je przez 20 minut na na delikatny złoty kolor.
Posyp cukrem pudrem, kiedy przestygną.

1 Comment do “Muffinki zebry”

  1. joania pisze:

    puszyste i pyszne!!

Dodaj komentarz

Komentarz