Rajskie motylki

Mam smak na…

rajskie motylki, już od jakiegoś czasu chodziły mi te domowe delicje po głowie i właśnie teraz postanowiłam je zrobić na potrzeby konkursu z nowymi galaretkami firmy Winiary. Biszkopty, galaretka, czekoladowa polewa i pyszne ciacho gotowe. Wszyscy je znamy i uwielbiamy.

rajskiemotylki1

IMG_9201

IMG_9202

IMG_9205

IMG_9207

IMG_9213

IMG_9214

IMG_9199

IMG_9217

IMG_9210

IMG_9211

IMG_9221

IMG_9268

IMG_9289

Rajskie motylki

Ilość porcji 14
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
Rodzaj dania Deser

Składniki

Biszkopty

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki tortowej

Kolorowe galaretki

  • 2 dowolne galaretki Winiary
  • wrzątek

Polewa czekoladowa

  • 2/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka syropu kukurydzianego lub miodu (naturalnego lub sztucznego)
  • 100g gorzkiej czekolady (min. 60%)

Przygotowanie

Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną masę i potem dodaj do nich cukier puder, cały czas miksując. Następnie dodaj po jednym żółtku i dalej miksuj, aż żółtka dokładnie połączą się z masą białkową. Odstaw mikser i przesiej mąkę wprost do masy, delikatnie za pomocą łyżki, starannie wszystko wymieszaj. Na dużej blaszce rozłóż arkusz papieru do pieczenia i za pomocą łyżki nakładaj po jednej łyżce masy formując koło. Piecz przez 15 minut w 160 C na blado złoty kolor.
Odmierz 1/3 mniej wody niż podano na opakowaniu i zalej wrzątkiem wybrane galaretki. W przypadku nowych galaretek Winiary zamiast 1 ½ szklanki należy dać tylko 1 szklankę wody. Dokładnie rozpuszczonym płynem należy zalać małe okrągłe foremki i odłożyć do całkowitego zastygnięcia. Jeśli nie masz takich specjalnych foremek to najprościej będzie wylać galaretkę do płaskiego naczynia i potem szklanką lub foremką do ciastek powycinać kółka lub inne kształty. Zastygnięte galaretki przenieś na ciastko, umieszczając je na środku biszkopta.
Kremówkę i syrop podgrzej w małym rondelku do momentu, aż zacznie się gotować. Posiekaj czekoladę i wrzuć do rondelka. Odczekaj 5 minut, aż czekolada zacznie się rozpuszczać i dokładnie całość wymieszaj na gładką, jednolitą masę.

Biszkopty z galaretką na górze, oblej przestygniętą polewą czekoladową i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce lub do lodówki. Po upływie tego czasu masa czekoladowa powinna się zsiąść. Ciastka są gotowe.
Ja wykonałam dodatkową dekorację za pomocą foremek do ciastek, wyciełam różne kształty na powierzchni polewy czekoladowej. Wycięty element należy delikatnie podważyć czubkiem noża i po prostu zdjąć.

8 Comments do “Rajskie motylki”

  1. MP3-ka pisze:

    genialne :) i wcale nie takie trudne, brawo za pomysł :)

  2. Babeczka pisze:

    Coś niesamowitego! Nie uwierzyłabym, że były robione w domu!:)

  3. Beti K pisze:

    Wyglądają pięknie!:) Idealne dla mojego łasucha, który uwielbia delicje:)

  4. Ale świetnie wyglądają!

  5. ELA.M pisze:

    Śliczne motylki, przypominają trochę ciastka delicje:)

  6. bernadeta pisze:

    ekstra! fajny pomysł.

  7. Piękne te delicje!:) Urzekające:)

  8. ala pisze:

    Polecam wszystkim, miałam okazję spróbować, nie tylko ładne, ale i pyszne. No i najważniejsze, że domowe, kolorowe i zachęcające. Myślę, ze zasługują na nagrodę.

Dodaj komentarz

Komentarz