Paprykowa karkówka

Mam smak na…

paprykową karkówkę, jest to bardzo prosta marynata, na którą składają się trzy smaki papryk w proszku, czyli składniki które wszyscy mamy w domu zawsze. Jedynie postarajcie się zdobyć wędzoną paprykę w proszku, która jest niezastąpiona podczas sezonu grillowego. Wspaniały słodko-pikantny paprykowy aromat świetnie pasuje do karkówki. W zasadzie ta marynata jest dość uniwersalna i będzie równie dobrze komponować się z kurczakiem i wołowiną.

IMG_9143

IMG_9145

IMG_9147

IMG_9161

IMG_9158

IMG_9164

Paprykowa karkówka

Ilość porcji 8-10
Przyrządzanie 5 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 25 min
Uwzględnia diety Dieta bezglutenowa
Rodzaj dania Danie główne
Dobry na okazje: Barbecue

Składniki

  • 1 kg karkówki

Marynata paprykowa

  • 30g słodkiej papryki
  • 1 łyżka chili
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka jasnego brązowego cukru

Przygotowanie

Wszystkie składniki marynaty połącz w małej miseczce lub słoiczku i dokładnie wymieszaj. Następnie opłukaj mięso pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na plastry o grubości mniej więcej 1 cm. Każdy kawałek mięsa natrzyj z obu stron mieszanką przypraw. Włóż do miski, przykryj folią spożywczą i wsadź do lodówki na noc, a nawet 24h.
Grillowanie:
Wyjmij mięso z lodówki na około 30 minut przed rozpoczęciem grillowania. Rozpal grill do maksymalnej temperatury. Mój grill gazowy zawsze włączam 15 minut przed planowanym grillowaniem na maksymalną temperaturę, aby rozgrzać ruszt. Posmaruj ruszt olejem, a następnie zrób to samo z mięsem i kładź na mocno rozgrzany ruszt. Kiedy pojawią się płomienie, przykryj grill pokrywą, aby je zdusić. Każdy kawałek mięsa będzie potrzebował około 10 minut z każdej strony. Postaraj się nie obracać go więcej niż raz. Gotowy kotlet łatwo sprawdzić zarówno termometrem 63 C jak i ręcznie powinien być nieco twardszy niż czubek nosa (artykuł: Mięso - czy jest już upieczone?).

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz