Polędwiczki BBQ

Mam smak na…

polędwiczki w domowym sosie BBQ, tak zamarynowane mięso jada się właśnie w Stanach, bo amerykanie uwielbiają grillować i warto czerpać od nich pomysły. My też uwielbiamy grillować, ale głównie kiełbasę i kaszankę, które są świetne, od czasu do czasu. Nie bójcie się różnych rodzajów mięs, tylko przygotujcie się do tego np. czytając moje wskazówki w artykułach o grillowaniu.;-). Ten przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera.

IMG_9162

IMG_9150

IMG_9155

IMG_9159

termometrspozywczy1

Polędwiczki BBQ

Ilość porcji 2-4
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 30 min
Rodzaj dania Danie główne
Dobry na okazje: Barbecue

Składniki

  • 1-2 polędwiczki o wadze około 350g każda
  • sól, pieprz

Marynata BBQ

  • 75g dobrej jakości ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • skórka otarta i sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 pęczka świeżego tyminaku
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 goździk
  • 1/4 łyżeczki nasion kminku

Przygotowanie

W moździerzu utłucz nasiona kminku z goździkiem i przesyp do dużej miski. Dodaj resztę składników marynaty i porządnie wymieszaj. Mięso opłucz pod zimną bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie oprósz solą oraz pieprzem. Włóż do marynaty, wymieszaj tak, aby mięso było dokładnie oblepione sosem. Przykryj folią spożywczą i odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Grillowanie:
Wyjmij mięso z lodówki na około 30 minut przed rozpoczęciem grillowania. Rozpal grill do maksymalnej temperatury. Mój grill gazowy zawsze włączam 15 minut przed planowanym grillowaniem na maksymalną temperaturę, aby rozgrzać ruszt. Posmaruj ruszt olejem i kładź polędwiczki na mocno rozgrzany ruszt. Kiedy pojawią się płomienie, przykryj grill pokrywą, aby je zdusić. Każdy kawałek mięsa będzie potrzebował około 10 minut z każdej strony. Gotowa polędwiczka po wbiciu termometra powinna mieć temperaturę 63 C. Natomiast jak sprawdzasz dotykiem, to ten kawałek mięsa powinien być nieco twardszy niż czubek nosa i wtedy będzie lekko różowa tylko pośrodku. (artykuł: Mięso - czy jest już upieczone?). W trakcie grillowanie wielokrotnie, za pomocą pędzelka smaruj mięso pozostałą marynatą, aby utworzyła się apetyczna skórka z sosu. Pamiętaj jednak, aby skończyć malowanie pędzelkiem 5 minut przed końcem grillowania, ponieważ surowe mięso leżało w tej marynacie. (artykuł: Grillmaster – podstawy bezpieczeństwa.)

2 Comments do “Polędwiczki BBQ”

  1. Karolina pisze:

    Mmmm :) Taką polędwiczkę to bym zjadła.

  2. ale pyszności:) mniam mniam:) wygląda bardzo apetycznie:)

Dodaj komentarz

Komentarz