Tarta ze szpinakiem

Mam smak na…

Tarte ze szpinakiem, wzbogacona serkiem ricotta ucieszy każdego  fana tego lisciastego specjału i z pewnoscią przekona do jego smaku wszystkich, którzy do tej pory wzdrygali się na jego widok. (ah, te wspomnienia zielonej papki ze szkolnej stołówki …) Jest to moja ulubiona tarta – zarówno pyszna jak i zdrowa. Gorąco polecam !

 

Mam smaka_0482

Tarta por_758

tarta_szpinak

 

Tarta ze szpinakiem

Ilość porcji 8
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 1 h 10 min
Uwzględnia diety Dieta wegeteriańska
Rodzaj dania Danie główne, Lunch, Zakąska
Uwagi Do przyrządzania wcześniej, Może być zamrażany, Podawany na gorąco, Podawany na zimno
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie, Urodziny
Mam smak na… Tarta ze szpinakiem, wzbogacona serkiem ricotta ucieszy nie jednego fana szpinaku, a z własnego doświadczenia wiem, że po skosztowaniu jej zatrze się uczucie wstrętu u osób, które mają złe wspomnienia dotyczące szpinaku z dzieciństwa. Mi na szczęście mamusia nie gotowała tej podobno zielonej brei jak wszyscy twierdzą, więc do szpinaku nigdy uprzedzona nie byłam i uwielbiam go pod każdą postacią.

Składniki

  • ciasto wytrawne podstawowe
  • 400 g szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 125 g serka ricotta
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • sól, gałka muszkatołowa do smaku
  • 3 ząbki czosnku

Uwagi

Tartę trzeba podawać na ciepło, wystarczy podgrzać przez osiem minut w piekarniku, lub podawać w temperaturze pokojowej. Natomiast nigdy nie podajemy tarty prosto z lodówki. Tarta wytrzyma spokojnie trzy dni w lodówce, dlatego możemy zrobić ją z wyprzedzeniem, a potem tylko podgrzać przed podaniem. Świetna do gorącego czerwonego barszczyku, lub zielonej sałaty i kieliszka schłodzonego białego wina.

Przygotowanie

Z ciastem postępujemy tak jak jest to opisane w przepisie bazowym. Kiedy ciasto schładza się w lodówce zajmij się przygotowaniem farszu.

Szpinak myjemy dokładnie i kroimy. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek wyciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy dodajemy cebulę, czosnek, a następnie podsmażamy. Partiami wrzucamy szpinak i dokładnie mieszamy. Po dołożeniu ostatniej części szpinaku, posypujemy solą do smaku i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Odstawiamy.

W miseczce łączymy jajka, śmietankę, serek ricotta oraz przyprawy i dokładnie mieszamy.

Na formę do tart wykładamy rozwałkowane ciasto. Następnie rozkładamy warstwę szpinaku i polewamy mieszaniną jajeczno – śmietanową. Wierzch robimy wedle uznania, albo przykrywamy całość ciastem, albo jedynie wykrojonymi paseczkami. Nie zapomnijcie posmarować wierzchu rozkłóconym jajkiem. Istnieje jeszcze trzecia możliwość, czyli nie robienie wierzchu wcale.

Tartę pieczemy w 190 C przez około 40 minut na złoty kolor.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz