Ciasto ucierane „Dynastia”

Mam smak na…

ciasto ucierane „Dynastia”, smak z dzieciństwa. Pamiętacie zapewne ten kultowy serial, który oglądaliśmy z zapartym tchem  jeszcze w „siermiężnych” czasach. W mojej rodzinie  szczyt  konsumpcyjnej popularności tego ciasta  przypadł właśnie na czas świetności „Dynastii”, stąd nazwa. Gwarantuję Wam jednak, że jego jakość jest dużo lepsza niż jakość serialu ;-). Poniższa wersja jest z rabarbarem, a to dlatego, że rabarbar otwiera sezon owocowy. Jednak to doskonałe ciasto pasuje do wszystkich owoców w sezonie, tak więc pamiętajcie o tym przepisie, kiedy pojawią się kolejne owoce. Ja bardzo często układam na wierzchu wymyśloną na poczekaniu kompozycję z różnych rodzajów owoców, które mam pod ręką.

IMG_9439

IMG_9423

IMG_9424

IMG_9426

IMG_9427

IMG_9429

IMG_9432

IMG_9433

IMG_9434

IMG_9436

Ciasto ucierane „Dynastia”

Ilość porcji 15-20
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 50 min
Czas całkowity 1 h
Rodzaj dania Deser

Składniki

Ciasto ucierane

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie sztucznego olejku!)

Owoce

  • 1/2 kg owoców: np. rabarbaru, lub wiśni, truskawek, brzoskwiń, moreli, śliwek
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki cukru tylko do rabarbaru

Przygotowanie

Najpierw przygotuj rabarbar, który jest bardzo kwaśny i twardawy, dlatego wymaga specjalnego traktowania. Łodygi rabarbaru umyj i obierz z cienkiej skórki. Następnie pokrój na małe kawałeczki około 0,5 cm posyp cukrem i odstaw na 30 minut. Tuż przed wysypaniem owoców na ciasto oprósz je mąką i dokładnie wymieszaj.

Na niewielkiej patelni rozpuść masło razem z margaryną i odstaw do wystygnięcia. W tym czasie oddziel białka od żółtek. Białka ubij za pomocą miksera na sztywną pianę i dorzuć cukier puder cały czas miksując. Następnie wrzucaj po jednym żółtku i miksuj aż masa stanie się puszysta, bladożółta i gładka. Wlej esencję waniliową. Zmniejsz obroty misera do minimum. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do masy w trzech porcjach, na przemian z rozpuszczonym tłuszczem. Zakończ miksowanie jak tylko wszystkie składniki dobrze się połączą. Ciasto powinno być dość gęste i gładkie. Przelej je do przygotowanej prostokątnej formy tzn. wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Wyrównaj masę w foremce i wysyp na nią owoce lekko je dociskając, aby nieco wtopiły się w ciasto.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170 C. Ja rozgrzewam piekarnik używając opcji góra/dół, a przed włożeniem ciasta przełączam tylko na opcję dół i piekę 40 minut. Na kolejne 10 minut znów zmieniam na góra/ dół, aby ciasto ładnie się przyrumieniło z góry.
Kiedy ciasto przestygnie dekoruję je cukrem pudrem. Smacznego!

3 Comments do “Ciasto ucierane „Dynastia””

  1. Karolina pisze:

    Wygląda pysznie :-)
    na jaką blaszkę są te proporcje składników?

    • Kasia Bednarska pisze:

      Ja go piekę w blaszce 16×30 cm i wychodzi dosyć wysokie. Jest puszyste i pyszne polecam :-).

  2. gin pisze:

    Wygląda na wyjątkowo mięciutkie :)

Dodaj komentarz

Komentarz