Maggi’s pierogi

Mam smak na…

Maggi’s pierogi, rodzaj tych pierogów jest chyba oczywisty są to ruskie, które najlepiej smakują właśnie skropione przyprawą Maggi, a wiosennego charakteru dodaje im także podsmażona na maśle świeża szałwia. Smak tych pierogów doceniłam dopiero, kiedy poznałam swojego  męża. Jego mama robi je naprawdę pyszne i od niej pochodzi poniższy przepis, który wędruje także na konkurs z Maggi.

IMG_9496

IMG_9453

IMG_9457

IMG_9459

IMG_9468

 

IMG_9462

IMG_9464

IMG_9469

IMG_9470

IMG_9471

IMG_9472

IMG_9474

IMG_9480

Maggi’s pierogi

Ilość porcji 4-5
Przyrządzanie 2 h
Gotowanie 15 min
Czas całkowity 2 h 15 min
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

Farsz

  • 250g białego sera
  • sól, pieprz, przyprawa Maggi do smaku
  • opcjonalnie: gałka muszkatołowa
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 średnich cebul

Ciasto na pierogi

  • 500g mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szklanki wrzącej wody

Dekoracja

  • 50g masła
  • kilkanaście listków szałwi

Przygotowanie

Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i dokładnie rozgnieć na gładką masę, odstaw aby nieco ostygły. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Świeży ser rozdrobnij widelcem i dołóż do jeszcze ciepłych, ale nie gorących ziemniaków. Dołóż cebulę i przyprawy do smaku. Wszystko razem wymieszaj za pomocą łyżki lub jeśli Ci wygodniej wyrób ręką.
Na stolnicy wysyp odmierzoną ilość mąki tak by utworzyła kopiec. Zrób w nim wgłębienie i wbij jajko oraz wlej olej. Za pomocą noża zmieszaj składniki, ciągle mieszając zacznij powoli wlewać gorącą wodę. Następnie odłóż nóż i rękami zacznij zarabiać ciasto. Jeśli w międzyczasie uznasz, że ciasto jest zbyt gęste dodaj jeszcze trochę gorącej wody. Kiedy skończysz wyrabiać cisto powinno być elastyczne i dość miękkie. Odetnij kawałek do rozwałkowania, a resztę ciasta przesuń na brzeg stolnicy i przykryj plastikową miseczką, aby nie obsychało. Rozwałkuj cienko ciasto i za pomocą szklanki lub foremki wycinaj kółka. Nałóż farsz na każde kółko i mocno ściskając sklej ze sobą oba brzegi. Za pomocą kciuka i palca wskazującego utwórz zgrabną falbankę.(z podanych proporcji powinno wyjść około 50 sztuk pierogów)
W dużym garnku zagotuj wodę i posól ją jak na makaron, a następnie delikatnie wrzuć kilka pierogów. Gotuj przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Masło rozpuść na patelni, wrzuć listki i smaż przez kilka sekund, aż liście nabiorą intensywniejszego koloru.
Odcedź pierogi i podawaj gorące polane masłem z szałwią i przyprawą Maggi.

2 Comments do “Maggi’s pierogi”

  1. Czeław pisze:

    Polecam – dobrze doprawione są fantastyczne

  2. Ale mam teraz ochotę na pierogi :) Jak przyjedzie do Mnie z wizytą Mama to chyba namówię ją na lepienie. Z maggi uwielbiam, zawsze skropię nią solidnie cały talerz.

Dodaj komentarz

Komentarz