Sercowe piersi z kurczka

Mam smak na…

sercowe piersi z kurczaka, te kawałki mięsa mają taki fajny kształt, że można je zabawnie układać na talerzu np. w kształcie serca. Marynata cytrynowo-pietruszkowa nadaje wspaniały aromat, który uwydatnia grillowanie. Wystarczy dobra zielona sałata i wspaniały lunch gotowy, a może jeszcze kilka młodych ziemniaczków z wody i mamy wersję obiadową.

IMG_9451

IMG_9442

IMG_9444

IMG_9445

IMG_9446

IMG_9448

Sercowe piersi z kurczaka

Ilość porcji 2
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 10 min
Czas całkowity 20 min
Rodzaj dania Danie główne, Lunch
Dobry na okazje: Barbecue

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól, pieprz

Marynata cytrynowa

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki tymianku świeżego lub suszonego
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie

Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Oprósz je z każdej strony solą i pieprzem. Przygotuj marynatę. Do miski wlej oliwę, sok z cytryny, wrzuć wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Dokładnie wymieszaj i zanurz w niej mięso. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny.
Grillowanie:
Wyjmij mięso z lodówki na około 30 minut przed rozpoczęciem grillowania. Rozpal grill do maksymalnej temperatury. Mój grill gazowy zawsze włączam 15 minut przed planowanym grillowaniem na maksymalną temperaturę, aby rozgrzać ruszt. Posmaruj ruszt olejem, a następnie zrób to samo z mięsem i kładź na mocno rozgrzany ruszt. Kiedy pojawią się płomienie, przykryj grill pokrywą, aby je zdusić. Każdy kawałek mięsa będzie potrzebował około 10 minut z każdej strony. Postaraj się nie obracać go w kółko. Gotowy kotlet najłatwiej sprawdzić termometrem 71 C (artykuł: Mięso - czy jest już gotowe?). Mięso drobiowe powinno być w całości upieczone, białe i jędrne, a nie wysuszone.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz