Sałatka z warzyw grillowanych i kaszy gryczanej

Mam smak na…

sałatkę z grillowanymi warzywami i kaszą gryczaną, której wydawało mi się że nie lubię, a dziś nie wiem zupełnie dlaczego. Kasza gryczana jest pyszna w odpowiedniej oprawie, przede wszystkim bardzo zdrowa i pożywna. Świetnie komponuje się z gulaszami w wersji obiadowej, a także w połączeniu z warzywami np. grillowanymi w porze lunchu.

IMG_9539 IMG_9542

IMG_9528

IMG_9530

IMG_9531

IMG_9532

IMG_9535

Sałatka z warzyw grillowanych i kaszy gryczanej

Ilość porcji 2-3
Przyrządzanie 20 min
Uwzględnia diety Dieta wegeteriańska
Rodzaj dania Lunch, Sałata

Składniki

  • 1 torebka kaszy gryczanej (100g)
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 czerwona cebula
  • kilka pieczarek
  • 100g sera feta

Dressing pietruszkowy

  • 2-3 gałązki świeżej natki pietruszki
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łżka octu winnego lub jabłkowego
  • 2-3 ząbki czosnku grillowanego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

W rondelku zagotuj wodę, posól ją i wrzuć woreczek z kaszą gryczaną, gotuj zgodnie z poleceniem producenta. Cukinię oskrob ze skórki (skórka jest ciężkostrawna), pokrój na grube plastry, oprósz solą i odstaw na minimum 15 minut. Cebulę obierz ze skórki i pokrój także na grube plastry. Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i pokrój na ćwiartki. Pieczarki umyj, a jeśli trzeba to obierz także ze skórki.
Dresing:
Natkę pietruszki i papryczkę chili drobno posiekaj. Wrzuć do małej miseczki, wlej oliwę, ocet, wyciśnij czosnek przez praskę. Dokładnie wszystko wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami.
Grillowanie:
Rozpal grill do maksymalnej temperatury. Mój grill gazowy zawsze włączam 15 minut przed planowanym grillowaniem na maksymalną temperaturę, aby rozgrzać ruszt. Posmaruj ruszt olejem i kładź warzywa oraz fetę posmarowane też olejem na rozgrzany ruszt. Kiedy pojawią się płomienie, przykryj grill pokrywą, aby je zdusić. Teraz można przykręcić kurki do minimum, a przy grillu węglowym zmniejszyć dopływ powietrza od spodu. Warzywa i ser potrzebują około 3 minut z każdej strony, także nie wolno odchodzić od grilla, aby ich nie spalić.
Połączenie składników:
Ta sałatka świetnie smakuje jak jest jeszcze ciepła także warto się pośpieszyć. Gorącą kaszę wysyp na talerz, a na niej poukładaj pokrojone na mniejsze części warzywa i pokruszoną fetę. Na wierzchu polej dresingiem i od razu podawaj.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz