Mam smak na…
diabelsko czekoladowe babeczki, to pierwszy ale na pewno nie ostatni przepis na czekoladowe babeczki. Ciasto jest puszyste i aromatyczne, a na nim polewa, która rozpływa się w ustach. Warto poświęcić jej trochę czasu, gdyż jest wymagająca, ale efekt końcowy jest super. Oczywiście jest, to kolejna propozycja od Marthy Stewart, której babeczki zawsze się udają.
Diabelsko czekoladowe babeczki
Ilość porcji | 12-14 |
Przyrządzanie | 15 min |
Gotowanie | 20 min |
Czas całkowity | 35 min |
Rodzaj dania | Deser |
Składniki
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 100g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
Krem czekoladowy
- 200g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka śmietanki kremówki
- 2 łyżki syropu kukurydzianego lub miodu (naturalnego lub sztucznego)
Przygotowanie
Przygotuj: 3 miski, mikser, rondelek, formę do muffinek i papilotki. Do miseczki wsyp kakao i zalej wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw. W rondelku rozpuść masło z cukrem. Przełóż masę do kolejnej miski i mikserem na średnich obrotach, ubijaj przez około 5 minut, aż wystygnie. (Nie przejmuj się, jeśli cukier nie do końca połączy się z masłem na gładką masę.) Potem wbij jedno jajko i miksuj aż się dokładnie połączy z masą cukrową. Kiedy drugie jajko już się dokładnie połączy, dołóż masę kakaową i również zmiksuj. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dorzucaj mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i solą w trzech etapach na zmianę ze śmietaną. Tak przygotowane ciasto przełóż starannie do przygotowanej formy na muffinki wyłożonej papilotami. Ciasto jak zawsze powinno sięgać ¾ wysokości foremki. Piecz w temperaturze 160 C przez 20 minut. | ||
Krem czekoladowy: Do rondelka wlej śmietankę i miód. Kiedy tylko zacznie się gotować odstaw z palnika i wrzuć połamana na kostki czekoladę. Zostaw na jakieś 5 minut, aby czekolada zaczęła się rozpuszczać. Po tym czasie delikatnie mieszaj, aż powstanie gładka masa. Zostaw do ostygnięcia i włóż do lodówki. Mniej więcej co 5 minut zaglądaj do kremu i przemieszaj go. Kiedy zacznie gęstnieć wyjmij go z lodówki i zanurz w nim każdą babeczkę. Możesz też zaczekać aż jeszcze bardziej zgęstnieje i rozsmaruj krem na wierzchu babeczek. |