Diabelsko czekoladowe babeczki

Mam smak na…

diabelsko czekoladowe babeczki, to pierwszy ale na pewno nie ostatni przepis na czekoladowe babeczki. Ciasto jest puszyste i aromatyczne, a na nim polewa, która rozpływa się w ustach. Warto poświęcić jej trochę czasu, gdyż jest wymagająca, ale efekt końcowy jest super. Oczywiście jest, to kolejna propozycja od Marthy Stewart, której babeczki zawsze się udają.

IMG_9574

IMG_9544

IMG_9547

IMG_9548

IMG_9549

IMG_9550

IMG_9554

IMG_9555

IMG_9556

 

 

IMG_9564

IMG_9565

IMG_9567

Diabelsko czekoladowe babeczki

Ilość porcji 12-14
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 35 min
Rodzaj dania Deser

Składniki

  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Krem czekoladowy

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżki syropu kukurydzianego lub miodu (naturalnego lub sztucznego)

Przygotowanie

Przygotuj: 3 miski, mikser, rondelek, formę do muffinek i papilotki.

Do miseczki wsyp kakao i zalej wrzątkiem. Dokładnie wymieszaj i odstaw. W rondelku rozpuść masło z cukrem. Przełóż masę do kolejnej miski i mikserem na średnich obrotach, ubijaj przez około 5 minut, aż wystygnie. (Nie przejmuj się, jeśli cukier nie do końca połączy się z masłem na gładką masę.) Potem wbij jedno jajko i miksuj aż się dokładnie połączy z masą cukrową. Kiedy drugie jajko już się dokładnie połączy, dołóż masę kakaową i również zmiksuj. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dorzucaj mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i solą w trzech etapach na zmianę ze śmietaną. Tak przygotowane ciasto przełóż starannie do przygotowanej formy na muffinki wyłożonej papilotami. Ciasto jak zawsze powinno sięgać ¾ wysokości foremki. Piecz w temperaturze 160 C przez 20 minut.
Krem czekoladowy:
Do rondelka wlej śmietankę i miód. Kiedy tylko zacznie się gotować odstaw z palnika i wrzuć połamana na kostki czekoladę. Zostaw na jakieś 5 minut, aby czekolada zaczęła się rozpuszczać. Po tym czasie delikatnie mieszaj, aż powstanie gładka masa. Zostaw do ostygnięcia i włóż do lodówki. Mniej więcej co 5 minut zaglądaj do kremu i przemieszaj go. Kiedy zacznie gęstnieć wyjmij go z lodówki i zanurz w nim każdą babeczkę. Możesz też zaczekać aż jeszcze bardziej zgęstnieje i rozsmaruj krem na wierzchu babeczek.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz