Tagiatelle z łososiem

Mam smak na…

tagiatelle z łososiem w sosie szczypiorkowym, z czosnkiem i śmietaną. Tą pastę jadłam już kilka lat temu, przyrządził ją mój brat i bardzo mi posmakowała. Teraz mi o niej przypomniał i razem ją ugotowaliśmy dla Was. Bardzo często do łososia dodaje się koperek, ale nie wszyscy w mojej rodzinie go lubią, tak więc szczypiorek stanowi super zamiennik.

IMG_9581

IMG_9560

IMG_9563

IMG_9569

IMG_9575

IMG_9577

IMG_9579

Tagiatelle z łososiem

Ilość porcji 2-3
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 15 min
Czas całkowity 25 min
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • 2-3 filety z łososia (każdy po około150g)
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 300g makaronu tagiatelle
  • opcjonalnie: garść świeżo stratego parmezanu

Przygotowanie

Przygotuj: deskę do krojenia i ostry nóż, patelnię z wysokim brzegiem, oraz garnek do ugotowania makaronu.

Ostrym, wąskim nożem usuń skórę z filetów łososia opłucz je pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Szczypiorek drobno posiekaj, wrzuć na rozgrzaną oliwę i dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez chwilę, a następnie połóż na patelni oprószone solą i pieprzem filety z łososia. Obsmaż je z obu stron na złoty kolor i wlej śmietankę. Delikatnie wymieszaj wszystko razem starając się nie rozwalić filetów. Kiedy ryba już dojdzie wyjmij ją delikatnie na talerz. Zredukuj śmietankę, aby stała się nieco gęstsza i wrzuć ugotowany al dente makaron. Wymieszaj dokładnie i włóż z powrotem rybę do sosu z makaronem, aby się podgrzała. Podawaj od razu ze świeżo startym parmezanem jeśli chcesz.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz