Mam smak na…
sałatkę ziołową z kaszą gryczaną oraz pieczoną papryką. Sałatka ta świetnie pasuje do grillowanych mięs np. piersi z kurczaka, a także ryb. Jeśli nie lubicie kaszy gryczanej, to spokojnie możecie zastąpić ją ryżem białym i dzikim, jak proponuje Jamie Oliver. Ja nadrabiam stracone lata niewytłumaczalnej niechęci do kaszy i dlatego jej właśnie użyłam zamiast ryżu :-).
Sałatka ziołowa z kaszą gryczaną
Ilość porcji | 2-3 |
Przyrządzanie | 10 min |
Gotowanie | 15 min |
Czas całkowity | 25 min |
Uwzględnia diety | Dieta wegeteriańska |
Rodzaj dania | Sałata |
Składniki
- 2 torebki kaszy grycznej (po 100g jedna)
- (lub 1 torebka ryżu białego i 1 torebka ryżu dzikiego)
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżej mięty
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- 200g pieczonej czerwonej papryki lub ostatecznie konserwowej
- 1/2 świeżej papryczki chili
Dressing cytrynowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź z wody i wysyp do miski, aby nieco ostygła. Paprykę ze słoika pokrój na małe kawałeczki. Świeże zioła i papryczkę chili dokładnie posiekaj. Wrzuć do miski z kaszą lub ryżem. Zrób dresing. Oliwę i sok z cytryny wlej do słoiczka, a następnie wsyp szczyptę soli i pieprzu. Zakręć słoiczek i dokładnie wymieszaj. Wlej do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj oraz sprawdź i ewentualnie dopraw sałatkę do smaku. Podawaj od razu z dodatkiem grillowanego mięsa. |
Bardzo fajny przepis. Pozdrawiam:)
Uwielbiam zarówno kaszę gryczaną jak i inne kasze. Takie sałatki przygotowuję ostatnio z pęczakiem, bo zwariowałem na jego punkcie
Pęczak??, tego jeszcze nie próbowałam, ale skoro polecasz to muszę spróbować. Pozdrawiam.
Właśnie eksperymentuję z kaszami, więc coś podobnego chyba zrobię
Super opcja!