Tarata ziemniaczana ze szparagami

Mam smak na…

tartę ziemniaczaną ze szparagami, ta prosta tarta ucieszy przede wszystkim miłośników ziemniaków, bo czyż jest lepszy dodatek do ziemniaków niż ser, kremówka i odpowiednie przyprawy? Natomiast szlachetności dodają ziemniakowi szparagi i ciasto francuskie. W ten prosty sposób zyskujemy pyszne danie na letnie wieczory przy mocno schłodzonym białym winku ;-).

IMG_9878

 

IMG_9845

IMG_9856

IMG_9857

IMG_9863

IMG_9852

 

IMG_9842

IMG_9865

IMG_9873

Tarta ziemniaczana ze szparagami

Ilość porcji 4-6
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
Rodzaj dania Lunch, Przekąska, Przystawka

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500g ziemniaków
  • 500g szparagów
  • sól
  • 200g sera żółtego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ser żółty np. gouda czy cheddar (chodzi o ty by się dobrze topił) zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odcedź ziemniaki i utłucz je dokładnie za pomocą tłuczka do ziemniaków i kiedy są jeszcze gorące wrzuć ser i dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce rozbełtaj jajka, wlej do nich śmietanę i wrzuć przyprawy gałkę i pieprz oraz odrobinę soli. Taka mieszankę wlej do ziemniaków i ponownie dokładnie wymieszaj. Szparagi umyj i odetnij 2-3 cm zdrewniałych końcówek. Po odcięciu ugryź kawałek łodygi pozostałego szparaga, by przekonać się czy nie są włókniste, jeśli tak to obieraczką do warzyw obierz je ze skórki. Następnie zagotuj wodę w rondelku i gotuj szparagi przez 4 minuty i odcedź.
W odpowiedniej wielkości foremce lub naczyniu żaroodpornym wyłóż ciasto prosto z opakowania. Po włożeniu ciasta do foremki, jego brzegi powinny utworzyć rant o wysokości około 2 cm, aby nadzienie nie wyciekało. Rozłóż masę ziemniaczaną równomiernie, a na niej rozłóż szparagi. Zapiekaj w temperaturze 190 C przez 20 minut, aż wierzch tarty ładnie się przyrumieni. Świetna podana na ciepło, lub w temperaturze pokojowej z kieliszkiem schłodzonego białego wina lub zieloną sałatą i jako dodatek do mięs z grilla.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz