Mam smak na…
Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori, czyli w stylu indyjskim. Użyłam do tych szaszłyków piersi z kurczaka z wygody, ale świetnie nadadzą się też obrane ze skóry i kości udka. Dzięki jogurtowi mięso z kurczaka jest soczyste, a przyprawy nadają mu niesamowitego aromatu. Obowiązkowa jest też końcowa dekoracja ze świeżej kolendry i cebuli czerwonej, która stanowi dopełnienie smaku.
Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori
Ilość porcji | 8-10 |
Przyrządzanie | 20 min |
Gotowanie | 20 min |
Czas całkowity | 40 min |
Rodzaj dania | Danie główne |
Dobry na okazje: | Barbecue |
Składniki
- 8 pojedynczych piersi z kurczaka
Marynata tandoori
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Dekoracja
- 1 mała cebula czerwona
- garść świeżej kolendry
Przygotowanie
Potrzebujesz: 6-12 metalowych lub drewnianych patyczków, dużą miskę, deskę do krojenia, nóż. Rozpocznij od przyrządzenia marynaty. W dużej misce wymieszaj dokładnie jogurt z: sokiem z cytryny, posiekanym imbirem i czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą, kuminem, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Następnie potnij kurczaka w kostkę na około 3 cm kawałki. Wrzuć do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na noc. Co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem grillowania wyjmij mięso z lodówki. Odcedź marynatę np. na durszlaku i nabijaj mięso na patyczki. Pamiętaj, jeśli używasz drewnianych patyczków mocz je przez co najmniej pół godziny w wodzie. Dzięki temu nie będą się palić podczas grillowania. Przygotuj grill, nastawiając go na wysoką temperaturę. Ruszt posmaruj olejem. Gotowe szaszłyki układaj na ruszcie. Smaż około 5 minut z każdej strony. Gdyby szaszłyki zaczęły się przypalać, to przesuń je do krawędzi grilla węglowego, a w przypadku gazowego należy przekręcić kurek na niższy poziom. Zdejmij kurczaka z grilla, kiedy będzie delikatnie przypieczony. Zsuń mięso na paterę i posyp posiekaną świeżą kolędrą i drobno posiekaną cebulą czerwoną. |
Wystarczy odpowiednia marynata i juz banalny szaszlyk robi sie interesujacy
Tak Maggie, bo kurczak podobnie jak łosoś przyjmie wszelakie przyprawy, marynaty i uzyskamy aromaty jakie chcemy smakować ;-).