Szaszłyki z kurczka w stylu tandoori

Mam smak na…

Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori, czyli w stylu indyjskim. Użyłam do tych szaszłyków piersi z kurczaka z wygody, ale świetnie nadadzą się też obrane ze skóry i kości udka. Dzięki jogurtowi mięso z kurczaka jest soczyste, a przyprawy nadają mu niesamowitego aromatu. Obowiązkowa jest też końcowa dekoracja ze świeżej kolendry i cebuli czerwonej, która stanowi dopełnienie smaku.

Mam smaka_0644

Mam smaka_0627

 

Mam smaka_0629

Mam smaka_0640

Mam smaka_0641

Mam smaka_0642

Mam smaka_0643

Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori

Ilość porcji 8-10
Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
Rodzaj dania Danie główne
Dobry na okazje: Barbecue

Składniki

  • 8 pojedynczych piersi z kurczaka

Marynata tandoori

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Dekoracja

  • 1 mała cebula czerwona
  • garść świeżej kolendry

Przygotowanie

Potrzebujesz: 6-12 metalowych lub drewnianych patyczków, dużą miskę, deskę do krojenia, nóż.

Rozpocznij od przyrządzenia marynaty. W dużej misce wymieszaj dokładnie jogurt z: sokiem z cytryny, posiekanym imbirem i czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą, kuminem, pieprzem cayenne, solą i pieprzem.
Następnie potnij kurczaka w kostkę na około 3 cm kawałki. Wrzuć do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na noc.
Co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem grillowania wyjmij mięso z lodówki. Odcedź marynatę np. na durszlaku i nabijaj mięso na patyczki. Pamiętaj, jeśli używasz drewnianych patyczków mocz je przez co najmniej pół godziny w wodzie. Dzięki temu nie będą się palić podczas grillowania.
Przygotuj grill, nastawiając go na wysoką temperaturę. Ruszt posmaruj olejem.
Gotowe szaszłyki układaj na ruszcie. Smaż około 5 minut z każdej strony. Gdyby szaszłyki zaczęły się przypalać, to przesuń je do krawędzi grilla węglowego, a w przypadku gazowego należy przekręcić kurek na niższy poziom.
Zdejmij kurczaka z grilla, kiedy będzie delikatnie przypieczony. Zsuń mięso na paterę i posyp posiekaną świeżą kolędrą i drobno posiekaną cebulą czerwoną.

2 Comments do “Szaszłyki z kurczka w stylu tandoori”

  1. Maggie pisze:

    Wystarczy odpowiednia marynata i juz banalny szaszlyk robi sie interesujacy :)

    • Kasia Bednarska pisze:

      Tak Maggie, bo kurczak podobnie jak łosoś przyjmie wszelakie przyprawy, marynaty i uzyskamy aromaty jakie chcemy smakować ;-).

Dodaj komentarz

Komentarz