Szwedzką jagodziankę

Mam smak na…

szwedzką jagodziankę, według Jamiego Olivera, który odwiedził tamte stronyi opisał je w swojej książce „Kulinarne wyprawy Jamiego”. Takiej jagodzianki jeszcze nie jedliście. Kardanom dodaje niezwykłego aromatu ciastu drożdżowemu, a pomarańcza podkreśla kwaskowaty smak jagód. Oprócz tego jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga długiego wyrabiania ciasta jak to zwykle bywa z drożdżowym.

IMG_9966

IMG_9930

IMG_9938

IMG_9939

IMG_9941

IMG_9946

 

IMG_9954

IMG_9955

IMG_9957

IMG_9958

Szwedzką jagodziankę

Przyrządzanie 1 h 20 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 1 h 40 min
Rodzaj dania Deser

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 7g świeżych drożdży
  • 375 ml mleka
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 200g cukru
  • 50g masła
  • 800g mąki

Nadzienie jagodowe

  • 400g jagód
  • skórka otarta i sok z 1/2 pomarańczy
  • 75g cukru

Dekoracja

  • łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże rozpuść w lekko podgrzanym mleku. Odstaw na bok. W tym czasie ubij jajka ze szczyptą soli dodaj mleko z drożdżami, kardamon, cukier, stopione masło, oraz 500g maki. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką balonową lub mikserem na wolnych obrotach (ja używałam miksera profesjonalnego). Następnie dodaj kolejne 300g maki i też dokładnie wymieszaj. Zbierz ciasto oprószonymi mąką rękami na środek miski, uformuj zgrabna kulę i przykryj wszystko ściereczką. Odłóż w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Teraz przygotuj nadzienie: jagody posypać cukrem, skórką otartą z połówki pomarańczy i zalać sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Za pomocą widelca nieco je rozgnieć i wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw.
Kiedy ciasto już wyrośnie, na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj ciasto mniej więcej do wielkości kartki papieru A4. Rozłóż na nim równomiernie przygotowane nadzienie odcedzając je nieco z soku za pomocą łyżki cedzakowej. Zroluj ciasto i pokrój na 8 równych części. Przełóż je na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Pomaluj resztką soku z nadzienia i posyp cukrem trzcinowym. Potem zwilż czystą ściereczkę i przykryj bułeczki na około 15 minut aż nieco wyrosną. Nagrzej piekarnik do 180 C i piecz przez około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Podawaj ze szklanką mleka, świetne też do kawy.

3 Comments do “Szwedzką jagodziankę”

  1. ale cudownie wygląda:)

  2. Kaśka pisze:

    uwielbiam takie drożdżowe słodkości :)

Dodaj komentarz

Komentarz