Babeczki wiśniowo-migdałowe

Mam smak na…

babeczki wiśniowo-migdałowe, mała przegryzka do popołudniowej herbatki. Czytałam ten przepis kilkakrotnie, bo wierzyć mi się nie chciało, że jest bez proszku do pieczenia czy sody. Mało tego, dziwiło mnie, że białek nie trzeba ubijać, aby chociaż one spełniały rolę spulchniacza. Postanowiłam zaryzykować i okazało się, że babeczki wyszły mięciutkie i bez śladu zakalca. Polecam.

babeczkizwisniami3

babeczkizwisniami6

IMG_8902

IMG_8909

IMG_8910

babeczkizwisniami5

babeczkizwisniami4

babeczkizwisniami2

Babeczki wiśniowo-migdałowe

Ilość porcji 12
Przyrządzanie 25 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
Rodzaj dania Deser

Składniki

  • 100g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 5 białek
  • 1 łyżka wiśniówki
  • kilkanaście wiśni świeżych lub mrożonych

Przygotowanie

Będziesz potrzebować: mała patelnia, foremkę na muffinki, miskę, blender.

Na małej patelni rozpuść masło i smaż je, aż osiągnie lekko brązowy kolor. Zdejmij je z ognia i pozostaw do ostygnięcia. W blenderze zmiel bardzo drobno migdały i wrzuć je do miski razem z mąką, solą, cukrem oraz dokładnie wymieszaj. Dodaj białka i wymieszaj na gładką masę. Następnie dolej wiśniówkę oraz masło, ale powoli tak by brązowe odpadki po smażeniu pozostały na patelni i nie dostały się do ciasta. Ponownie starannie wymieszaj i odstaw ciasto na 20 minut, aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotuj foremkę do pieczenia. Wysmaruj ją dokładnie masłem i oprósz mąką.
Następnie rozdziel ciasto po równo do foremki, a do każdej porcji ciasta wciśnij 3-4 wisienki. Wiśnie świeże możesz pozostawić razem z pestką, ale uprzedź o tym swoich gości, natomiast mrożone powinny być rozmrożone i odsączone na sitku.
Babeczki piecz w temperaturze 180C przez 15 minut, aż się łanie zarumienią.

 

 

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz