Klasyczne spaghetti z krewetkami

Mam smak na…

klasyczne spaghetti z krewetkami, ten sos pomidorowy stanowi bazę do niemal wszystkich owoców morza nie tylko krewetek i jest moim ulubionym. Ostatnio kupiłam świeże krewetki w popularnej sieciówce Lidlu i cieszyłam się nimi jak dziecko, bo pomyślałam, że w tym kraju będzie można normalnie żyć. Produkt, który był dla mnie prawie nieosiągalny do tej pory, mogłam normalnie kupić w małym miasteczku. Super!!!!!

Przepis na ten tradycyjny sos wynalazłam w książce „Nigellisima”.

IMG_9746

IMG_9738

IMG_9740

IMG_9742

IMG_9743

IMG_9744

Klasyczne spaghetti z krewetkami

Ilość porcji 4
Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 10 min
Czas całkowity 30 min
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • mała garść świeżej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1puszka pomidorów krojonych
  • 125 ml wytrawnego wermutu lub wytrawnego białego wina
  • makaron spaghetti
  • owoce morza: świeże krewetki (6 sztuk na osobę)

Przygotowanie

W dużym garnku wstaw wodę do ugotowania makaronu. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną szlotkę, szczyptę soli i podsmaż przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie dorzuć drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki, płatki chili i podsmażaj przez 30 sekund. Dodaj wino i pomidory. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż zgęstnieje.
W międzyczasie woda na makaron powinna się zagotować, więc posól ją i wrzuć makaron. Dwie minuty przed końcem gotowania się makaronu, wrzuć obrane krewetki do sosu na patalni. Powinny zmienić kolor z szarego na pomarańczowy, co będzie oznaczać że są gotowe. Krewetki i makaron powinny dojść jednocześnie. Odcedź makaron, zachowując trochę wody z gotowania i wrzuć go na patelnię oraz dokładnie wymieszaj. Możesz dolać niewielką ilość wody z gotowania makaronu, aby sos lepiej przylegał do makaronu. Podawaj od razu udekorowane dodatkowo posiekaną natką pietruszki.
Jak obrać krewetki?
Palcem wskazującym i kciukiem łapiemy krewetkę za łeb, a drugą ręką ukręcamy odwłok tuż przy samej głowie. Następnie delikatnie palcami zdejmujemy pancerz i nóżki. Opłukujemy pod bieżącą, zimną wodą i gotowe.

2 Comments do “Klasyczne spaghetti z krewetkami”

  1. Shinju pisze:

    O rany, naprawdę w Lidlu były surowe krewetki? Muszę się dobrze za nimi rozglądać od teraz. A dania takie jak Twoje uwielbiam :) Sama przyjemność jedzenia :)

  2. Klasyka – pycha.
    Czasami zamiast pietruszki dodaję natkę kolendry, też dobre.
    I trzeba pamiętać, że jeśli krewetki są spore, to warto usunąć „żyłkę”, czyli przewód pokarmowy :)

Dodaj komentarz

Komentarz