Sałatka Cezar

Mam smak na…

sałatkę cezar, sałatka ta jest jedną z najbardziej popularnych sałatek, którą można zamówić niemal w każdej restauracji na świecie. Istnieje też jej wiele wersji, ale ta mi smakuje najbardziej. Przede wszystkim dlatego, że dressing jest bardzo dobry. Wiem, że nie wszyscy przepadają za filecikami anchois, ale ja sobie nie wyobrażam tego sosu bez nich. Mam nadzieję, że wam też będzie smakować.

IMG_6556

IMG_6526

IMG_9097

IMG_9098

IMG_8237

IMG_8240

IMG_6557

Sałatka Cezar

Ilość porcji 2-3
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 30 min
Czas całkowity 45 min
Rodzaj dania Lunch, Sałata

Składniki

  • 1-2 piersi z kurczaka (1 duża pierś wystarczy na 2 osoby)
  • 2-3 kromki ulubionego chleba
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 5 plasterków cienko pokrojonego boczku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 główka sałaty rzymskiej (w zależności od wielkości)

Dressing

  • 4 fileciki anchois w oleju
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 75g świeżo startego parmezanu
  • 1 czubata łyżka śmietany
  • sok z cytryny do smaku

Dekoracja

  • kilka wiórek z parmezanu

Przygotowanie

Sałatkę można wykonać na dwa sposoby. Pierwszy to upiec wszystko w piekarniku, jeśli np. robimy dla więcej niż 2 osób wtedy będzie prościej, a drugi sposób smażymy wszystko na patelni. Wybór należy do Was, ale wydaje mi się, że dla 1 osoby nie ma sensu rozgrzewać piekarnika, co tylko wydłuży cały proces przygotowania tej pysznej, bardzo pożywnej sałatki.

Opcja piekarnik:
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Na odpowiedniej wielkości blasze ułóż pokrojony chleb w kostkę lub porwany na grzanki. Połóż piersi z kurczaka i posyp je posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Na końcu wszystko skrop oliwą. Piecz aż mięso i grzanki ładnie się przyrumienią. Kiedy mięso będzie już prawie gotowe rozłóż na nim plastry boczku i piecz aż się ładnie przyrumienią.

Opcja patelnia:
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. W tym czasie posyp mięso solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Połóż na patelnię, a obok rozłóż plastry boczku. Smaż wszystko z oby dwóch stron, aż się ładnie przyrumieni. Kiedy mięso i boczek będzie już gotowe zdejmij je z patelni i ponownie wlej łyżkę oliwy. Następnie wrzuć przygotowane kawałki chleba (pokrojone lub porwane) i dokładnie wymieszaj, smaż na małym ogniu co chwilę mieszając. Grzanki powinny być złociste, apetyczne, a nie przypalone, dlatego trzeba je często mieszać podczas smażenia.
Dressing: W moździerzu utrzyj czosnek i fileciki anchois na pastę. (Jeśli nie masz moździerza, to fileciki rozgnieć widelcem, a czosnek przeciśnij przez praskę.) Przełóż do miseczki i dodaj parmezan, śmietanę oraz sok z cytryny do smaku. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i solą jeśli trzeba.

Sałatę umyj i wysusz w wirówce, a następnie porwij na małe kawałki i wrzuć do miski. Następnie dorzuć grzanki i pokrojone w dowolny sposób: pierś z kurczaka oraz boczek. Polej wszystko dressingiem i wymieszaj.
Udekoruj płatkami ściętymi za pomocą obieraczki do warzyw z kawałka parmezanu.

1 Comment do “Sałatka Cezar”

  1. Uwielbiam takie sałatki. Wyglądają i smakuję bosko ;)

Dodaj komentarz

Komentarz