Tort czekoladowy „traktorek Tom”

Mam smak na…

tort czekoladowy, a traktorek Tom to oczywiście już życzenie mojego synka na 3 urodzinki. Dziecinnie prosty przepis nie wymagający użycia miksera ani do ciasta ani do kremu. Fantastyczny, głęboki aromat czekolady, natomiast kształt i dekorację możecie wykonać dowolną. Gorąco polecam ten przepis według Marthy Stewart  początkującym twórcom domowych tortów okazjonalnych ;-))).

IMG_1063

IMG_1013

IMG_1014

IMG_1015

IMG_1021

IMG_1029

IMG_1033

IMG_1035

IMG_1037

IMG_1040

IMG_1049

IMG_1051

IMG_1052

IMG_1055

IMG_1074

Tort czekoladowy „traktorek Tom”

Ilość porcji 20-25
Gotowanie 30 min
Rodzaj dania Deser
Uwagi Może być przyrządzany przez dzieci
Dobry na okazje: Inne święta, Urodziny

Składniki

Ciasto czekoladowe

  • 100g kakao
  • 250g mąki
  • 250g cukru
  • 2 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie sztucznego olejku!)

Krem czekoladowy

  • 400g gorzkiej czekolady
  • 500g śmietanki kremówki
  • 1/4 szklanki sztucznego miodu

Składnik opcjonalny

  • opcjonalnie: 1/2 szklanki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki

Przygotowanie

Ciasto czekoladowe:
Będą Ci potrzebne 2 miski. Do jednej wsyp suche składniki: kakao, mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz sól i dokładnie wymieszaj. Do drugiej miski wbij 2 całe jajka i jedno żółtko, wlej maślankę, ciepłą wodę i rozpuszczone, ostygnięte masło oraz esencję waniliową (jeśli akurat posiadasz, nie jest niezbędna), a następnie wymieszaj. Mokre składniki wlej do suchych i również dokładnie wymieszaj około 3 minut na gładką masę. Wylej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o dowolnym kształcie. Jeśli planujesz tort okrągły podziel ciasto na pół i upiecz w dwóch osobnych tortownicach. Tortownica powinna być wysmarowana odrobiną masła, dzięki czemu papier do pieczenia ładnie będzie przylegał do ścianek tortownicy. Ciasto piecz w temperaturze 160 C z termoobiegiem, przez 30-45 minut. Najłatwiej jest sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, wbijając go w środek ciasta. Po wyjęciu patyczek powinien być suchy oczywiście.
Po wyjęciu z piekarnika upieczonego ciasta odczekaj 10 minut, wyjmij go z tortownicy, zdejmij papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krem czekoladowy:
Do rondelka wlej śmietankę i miód. Kiedy tylko zacznie się gotować odstaw z palnika i wrzuć połamaną na kostki czekoladę. Zostaw na jakieś 5 minut, aby czekolada zaczęła się rozpuszczać. Po tym czasie delikatnie mieszaj, aż powstanie gładka masa. Zostaw do ostygnięcia i włóż do lodówki. Zaglądaj do kremu co jakiś czas i przemieszaj go. Kiedy zacznie gęstnieć ( mniej więcej po 2-3 godzinach) wyjmij go z lodówki i przełóż kremem przygotowane ciasto. Ja dodatkowo wybrałam moją ulubioną konfiturę z czarnej porzeczki i posmarowałam nią ciasto zanim nałożyłam krem, aby urozmaicić czekoladowy smak ciasta i kremu.
Dekorowanie tortu:
Ja upiekłam to ciasto w dużej prostokątnej foremce. Za pomocą cukru pudru narysowałam na upieczonym cieście kształt traktora, aby łatwiej było go wyciąć. Następnie ostrym, cienkim nożem wykroiłam zamierzony kształt. Potem przekroiłam ciasto na pół, przełożyłam je konfiturą i kremem. Starannie przykryłam drugą częścią ciasta i wierzch ciasta również posmarowałam resztą kremu. Na stolnicy rozwałkowałam odpowiedni kawałek gotowej masy cukrowej w kolorze czerwonym. Detale traktorka zrobiłam z gotowego lukru w kolorze żółtym, za pomocą szprycy cukierniczej. Tort spokojnie można wykonać dzień wcześniej i włożyć ( w moim przypadku) na noc do lodówki.
Wszelkie akcesoria cukiernicze można kupić w sklepie www.galeriacukiernika.pl, lub jeśli ktoś ma okazję w ich sklepie w Krakowie.

1 Comment do “Tort czekoladowy „traktorek Tom””

  1. czesław pisze:

    Miałem przyjemność uczestniczyć w imprezie urodzinowej – Alanek był bardzo szczęśliwy – tort wywarł na Nim i Urodzinowych Gościach mocne wrażenie, a tort był bardzo smaczny oraz – jak widać na załączonym do przepisu zdjęciu – bardzo atrakcyjny. Polecam

Dodaj komentarz

Komentarz