Calzone ze szpinakiem i grzybami

Mam smak na…

calzone ze szpinakiem i grzybami, pomidorami i mozzarellą. Ogólnie calzone, to taka zamykana pizza z różnymi dodatkami. Teraz mamy jesień i grzyby już się pokazały, więc można wybrać się do lasu, a potem zrobić to pyszne calzone. Ewentualnie możecie zastąpić grzyby dojrzałymi, aromatycznymi pieczarkami.  Poniższy przepis wymyślił jeden z moich ulubionych autorów: Jamie Oliver, choć musiałam go troszkę uprościć, bo czasami wydaje mi się że niepotrzebnie komplikuje, choć jest facetem ;). Spróbujcie, jestem pewna, że będzie Wam smakować!!!

IMG_8958

IMG_8928

 

IMG_8930

IMG_8933

IMG_8934

IMG_8937

IMG_8943

IMG_8944

IMG_8950

IMG_8952

Calzone ze szpinakiem i grzybami

Ilość porcji 4
Przyrządzanie 25 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
Rodzaj dania Danie główne, Lunch

Składniki

  • 1 porcja ciasta podstawowego na pizzę
  • 150g szpinaku
  • 400g mieszanki grzybów lub pieczarki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomdorów krojonych
  • 1-2 kule mozzarelli
  • listki oberwane z czterech gałązek tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Ciasto na pizzę przygotuj według przepisu podstawowego, a znajdziesz go w zakładce Ulubione przepisy, PIZZA.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia, a w międzyczasie zajmij się przygotowaniem farszu. Jeśli uda Ci się kupić, zebrać samemu lub masz zamrożone grzyby leśne to super, a jeśli nie to użyj pieczarek. Ja połączyłam połowę pieczarek i połowę grzybów leśnych, które mam w zamrażarce własnoręcznie zebrane. Także grzyby pokrój w grube plastry i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez kilka minut aż nieco zmiękną, ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Następnie dodaj czosnek posiekany, lub wyciśnięty przez praskę i listki zerwane z gałązek tymianku. Podsmaż jeszcze chwilę i dodaj 2 łyżki masła. Kiedy się roztopi wymieszaj dokładnie z grzybami i wrzuć pomidory z puszki. Duś całość przez kilka minut, aż pomidory nieco odparują i sos zgęstnieje. W międzyczasie umyj liście szpinaku, potnij na mniejsze części i wrzuć do sosu. Mieszaj, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Grzyby powinny być miękkie, pomidory zredukowane, a szpinak „zwiędnięty”, czyli całość dość gęsta, aby później soki nie wylewały się z ciasta.
Wyrośnięte ciasto podziel na 3-4 porcje. Każdą z nich rozwałkuj, na grubość około 0,5 cm i rozłóż nadzienie, a na nim porwij kawałeczki mozzarelli. Delikatnie unieś jeden brzeg ciasta i przykryj nim drugi brzeg, złącz brzegi i wywiń je do góry tworząc 0,5 cm rant. Zaciśnij go zdecydowanie i starannie zlep jak pierogi. Delikatnie przenieś na blachę do pieczenia. Tak samo postąp z pozostałymi porcjami ciasta i sosu. Piecz w temperaturze 180C przez 20 minut, aż całe calzone ładnie się przyrumieni.

3 Comments do “Calzone ze szpinakiem i grzybami”

  1. przepis omlet pisze:

    zrobię zrobię, nie wiedziałam, że to takie proste

  2. Ania pisze:

    Koniecznie muszę zrobić, bo już od kilku dnia za mną chodzi calzone. Zaczęło się na spotkaniu z koleżanką. Siedziałyśmy w Dominium, ja jak zwykle z sałatką, a ona zamówiła sobie pieroga… Mega smacznie pachniał :) Więc mam już pomysł na jutrzejszy obiad!

    • Kasia Bednarska pisze:

      Zaproś koleżankę na Twoje calzone, to ona też będzie zamawiać sałatki w Dominium. To calzone jest po prostu rewelacyjne!!! Polecam:-)

Dodaj komentarz

Komentarz