Zupa paprykowa

Mam smak na…

zupę paprykową, uwielbiam paprykę i jem ją cały rok, a szczególnie  teraz kiedy jest właśnie na nią sezon. Zupa ma intensywny smak dzięki świeżej papryce, a także tej sproszkowanej natomiast dojrzałe pomidory nadają jej apetycznego koloru.  Gotuje się ją dłużej niż większość zup, ale dodatek wołowiny i ziemniaków sprawia, że zupa jest sycąca i właściwie drugie danie nie jest już potrzebne.

IMG_1627

IMG_1609

IMG_1612

IMG_1614

IMG_1616

 

IMG_1619

IMG_1620

IMG_1621

IMG_1617

 

IMG_1622

IMG_1642

Zupa paprykowa

Ilość porcji 4
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 50 min
Rodzaj dania Zupa

Składniki

  • 1/2 kg wołowiny np. na gulasz
  • 2 czerwone papryki
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 zabek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 litr wrzątku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przyprawy

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz do smaku

Dekoracja

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Mięso pokrój w małą kostkę (aby szybciej się ugotowało). Cebulę drobno posiekaj lub pokrój w cieniutkie piórka i podsmaż na oliwie. Dorzuć mięso i pokrojoną w paski paprykę. Duś na minimalnym ogniu, aż wołowina będzie prawie całkowicie miękka. Powinno to zająć około 30 minut, lub odrobinę dłużej, ale to zależy od mięsa. Wtedy wlej litr wrzątku i wrzuć najpierw pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Jak będą już ugotowane, a zajmie to około 10 minut dorzuć pokrojone w kostkę pomidory. Następnie w moździerzu utrzyj czosnek z 1łyżeczką soli. (Jeśli nie masz moździerza to przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z solą. ) Dorzuć go do garnka i dalej gotuj przez kilka minut, aż pomidory się nieco rozgotują. Na końcu dodaj przyprawy i ewentualnie dopraw solą do własnego smaku. Wlej do miseczek i posyp natką pietruszki. Kawałek ulubionego pieczywa będzie świetnym dodatkiem.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz