Muffinki dyniowe

Mam smak na…

muffinki dyniowe, kolejny pomysł na wykorzystanie dyni. Muffinki wychodzą cudownie miękkie, aromatyczne, aż się proszą o towarzystwo dobrej herbaty. Dzięki przyprawą korzennym pachnie nadchodzącymi świętami w całym domu. Przypominają trochę w smaku muffinki  marchewkowe, ale te są delikatniejsze. Robiłam do nich dwa rodzaje lukru jeden na bazie masła, a drugi śmietankowy, ale uważam że była to strata czasu, bo najlepiej smakują same, delikatnie oprószone cukrem pudrem.

IMG_1790

IMG_1772

 

IMG_1775

IMG_1778

IMG_1774

IMG_1780

IMG_1782IMG_1781

IMG_1783

IMG_1788

Muffinki dyniowe

Ilość porcji 12
Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
Rodzaj dania Deser

Składniki

  • 150g masła
  • 230g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • szczypta zmielonych goździków
  • 200g piure ze świeżej dyni
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka

Dekoracja

  • cukier puder

Przygotowanie

Przygotuj formę do muffinek. Wysmaruj ją cienką warstwą masła i posyp mąką, a jej nadmiar strzep.
W rondelku rozpuść masło i kontynuuj jego gotowanie, aż stanie się złotawo-brązowe, trwa to około 10 minut. Odstaw do ostygnięcia, a brązowe farfocle, które powstały przy gotowaniu masła powinny opaść na dno.
W jednej misce połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy: sól, cynamon, startą gałkę muszkatołową i roztarte w moździerzu goździki.
Przygotuj piure z dyni. Dynię obierz ze skóry, oddziel miąższ z pestkami, pokrój na małe kawałki, wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
W drugiej misce połącz jajka, cukier kryształ, cukier brązowy, piure z dyni i wlej delikatnie ostudzone masło nie pozwalając aby brązowe farfocle dostały się do masy.
Do miski ze składnikami mokrymi dorzuć składniki suche i mieszaj, aż się dokładnie połączą. Rozdziel ciasto do foremki i piecz w temperaturze 170 C przez około 20 minut.
Kiedy przestygną udekoruj cukrem pudrem.

 

 

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz