Dynia nadziewana ryżem

Mam smak na…

dynię nadziewaną ryżem, pyszne, proste danie, które myślę że szczególnie ucieszy wegetarian. Natomiast świetnie będzie pasować do tej zapiekanki grillowana pierś z kurczaka i wtedy danie powinno zadowolić każdego. Przyznam się, że nie udało mi się zrobić apetycznego zdjęcia w przeciwieństwie do fotografa Jamiego Olivera, którego przepis wykorzystałam. Musicie uwierzyć mi na słowo, że dynia nadziewana jest rewelacyjna:-)

IMG_1688

IMG_1885

IMG_1890

IMG_1891

IMG_1892

IMG_1893

IMG_1894

IMG_1897

IMG_1908

IMG_1910

Dynia nadziewana ryżem

Ilość porcji 3-4
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 1 h
Czas całkowity 1 h 15 min
Uwzględnia diety Dieta wegeteriańska
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • 1 dynia masłowa
  • mała garść suszonych grzybów
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków chilli
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 5 suszonych pomidorów
  • 100g ryżu
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania grzybów. Posiekaj je drobno, wrzuć do miseczki i zalej połową szklanki wrzątku. Następnie zajmij się dynią. Przekrój ją na pół i usuń miąższ z pestkami. Za pomocą łyżki stołowej wydrąż jeszcze trochę miąższu ze środka, aby zrobić miejsce na farsz ryżowy. Uzyskany w ten sposób miąższ posiekaj drobno, a także cebulę, czosnek oraz suszone pomidory. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i wrzuć dynię, cebulę, czosnek i pomidory. Dorzuć rozgniecione ziarna kolendry, pokruszone płatki chilli i rozmaryn. (Jeśli chcesz użyć świeżego rozmarynu, to drobno go posiekaj.) Duś przez parę minut aby warzywa nieco zmiękły. Następnie dodaj grzyby wraz z wodą w której się moczyły i duś jeszcze 2 minuty. Teraz dodaj ryż, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz rozłóż na połówkach dyni, złóż je ze sobą, a skórę dyni natrzyj niewielką ilością oliwy. Owiń dynię folią aluminiową i piecz przez około 1godzinę w temperaturze 230 C.
Podawaj od razu jako samodzielne danie lub z grillowaną piersią z kurczaka.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz