Zupa z soczewicy i imbiru

Mam smak na…

zupę z soczewicy i imbiru, muszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu miałam okazję spróbować soczewicy właśnie w tej zupie i posmakowała mi oraz mojej rodzinie. Dominującym aromatem i smakiem w tej zupie jest jednak imbir idący w parze z delikatną pikantnością suszonych płatków papryczki chilli. Przepis na tą zupę znalazłam w książce Jamiego Olivera „Każdy może gotować”, ale trochę go zmieniłam według własnych upodobań.

IMG_1978

IMG_1967

IMG_1968

IMG_1970

IMG_1971

IMG_1972

IMG_1974

Zupa z soczewicy i imbiru

Ilość porcji 5-6
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 30 min
Rodzaj dania Zupa

Składniki

  • 2 marchewki
  • 2 małe cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru mniej więcej wielkości 1,5cm
  • 1 puszka pomdorów krojonych
  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (ostatecznie z gotowych kostek rosołowych)
  • 300g pomarańczowej soczewicy
  • 150g szpinaku
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków chilli lub więcej
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Dekoracja

  • kilka kromek chleba na grzanki

Przygotowanie

Potrzebujesz garnek, deskę do krojenia, nóż.

Obierz i pokrój marchewkę w kostkę, a selera w plasterki. Obierz także cebulę i pokrój ją w kostkę, lub piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Rozgrzej dwie łyżki oliwy w garnku i wrzuć wszystkie warzywa. Dorzuć płatki chilli w takiej ilości jaka Ci odpowiada lub wcale jeśli nie lubisz pikantnych zup. Duś warzywa tak zwane sofritto przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Wrzuć soczewicę i zalej gorącym domowym bulionem lub wrzuć kostkę rosołową do dzbanka i zalej ją 1,5 litra wrzątkiem, zamieszaj aby się dokładnie rozpuściła, wlej całość do garnka. Teraz obierz i pokrój imbir w cienkie paseczki i dodaj go razem z pomidorami.
Zmniejsz ogień i gotuj 10 minut, aż soczewica będzie miękka. Następnie dodaj ostatni składnik szpinak i gotuj jeszcze 30 sekund. Gotowe. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj w wersji podstawowej lub zmiksowaną ręcznym blenderem na krem. Możesz ozdobić ją grzankami zrobionymi z ulubionego rodzaju pieczywa.

Mam uwagi...
Zmniejsz ilość chili lub nie dawaj go wcale, a zupa będzie doskonała dla dzieci. Możesz ją dla nich zmiksować i podać w wersji kremu.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz