Łatwy Napoleonek

Mam smak na…

łatwy napoleonek, to ciasto faktycznie ma wiele zalet:  jest łatwe, dla zapracowanych, dla oszczędnych, podzielne gdy mamy najazd gości i w dodatku smaczne. Jest ulubionym ciastem mojego brata i jemy go zwykle podczas spotkań rodzinnych z nim związanych. Dla mnie ten przepis ma wartość sentymentalną, bo go mam od mojej mamy, która całe swoje życie szuka i udoskonala takie przepisy łatwe i szybkie:-). Polecam!!!

IMG_9139

IMG_9100

IMG_9107

IMG_9110

IMG_9111

IMG_9113

IMG_9118

IMG_9119

IMG_9121

IMG_9122

IMG_9123

Łatwy Napoleonek

Ilość porcji 20-25
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 30 min
Czas całkowity 1 h
Rodzaj dania Deser

Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 margaryna (Palma)
  • 1 szczypta soli

Krem budyniowy

  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2-3 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • 2-3 łyżki masła

Dekoracja

  • cukier puder

Przygotowanie

Przygotuj ciasto: Na stolnicy posiekaj drobno margarynę z mąką za pomocą noża. Dodaj śmietanę i szczyptę soli. Wyrób na gładkie ciasto. Włóż do lodówki na godzinę lub nawet całą noc.
Po schłodzeniu podziel ciasto na dwie równe części, każdą rozwałkuj cienko, rozłóż na dwóch osobnych dużych blaszkach, ponacinaj nożem ciasto i piecz w temperaturze 180 C na złoty kolor przez około 15-18 minut.
Przygotuj krem: Odlej pół szklanki zimnego mleka do garnuszka, wsyp oba budynie i dodatkowy cukier. Dokładnie wymieszaj. Resztę mleka zgotuj i wlej mieszankę budyniową, cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Gotuj budyń przez około dwie minuty cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, wrzuć masło i dokładnie wymieszaj. Jeszcze gorący krem wylej na upieczony jeden blat ciasta i równomiernie rozprowadź na nim krem. Następnie przykryj drugim blatem i lekko dociśnij. Dzięki temu, że krem jest gorący blaty ciasta ładnie przylgną do kremu. Odstaw do całkowitego wystygnięcia i stężenia kremu. Potem oprósz ciasto cukrem pudrem i gotowe.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz