Mufiny pomarańczowe

Mam smak na…

pomarańczowe mufiny, które Nigella proponuje na śniadanie i ma rację. Pyszne,” puchate” mufinki z nutą pomarańczową świetnie zastąpią pieczywo, jeśli masz akurat ochotę na słodkie śniadanie lub zabraknie chleba. Jeszcze ulubiona kawa z mlekiem, może trochę masła oraz dżem i gotowe. Z takim zestawem można leżeć w łóżku do południa w sobotę lub niedzielę.

Ten przepis wypróbowałam z książki Nigelli

 

Mam smaka_0247

Mam smaka_0248

Mam smaka_0251

Mam smaka_0252

Mam smaka_0262

Mufiny pomarańczowe

Ilość porcji 12
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 30 min
Rodzaj dania Deser, Przekąska, Śniadanie
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie, Urodziny
Mam smak na… pomarańczowe mufiny, które Nigella proponuje na śniadanie i ma rację. Pyszne," puchate" mufinki z nutą pomarańczową świetnie zastąpią pieczywo, jeśli masz akurat ochotę na słodkie śniadanie lub zabraknie chleba. Jeszcze ulubiona kawa z mlekiem, może trochę masła oraz dżem i gotowe. Z takim zestawem można leżeć w łóżku do południa w sobotę lub niedzielę. Ten przepis wypróbowałam z książki Nigelli

Składniki

  • 250g mąki
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 75g masła
  • 75g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25g zmieloych migdałów - opcjonalnie
  • 100ml mleka
  • 1 jajko

Przygotowanie

Przygotuj formę na 12 mufinów, wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierowymi "kołnierzykami", dwie miski, wagę kuchenną.

Najpierw rozpuść masło w małym rondelku, aby miało czas się ostudzić.

W dużej misce wymieszaj dokładnie suche składniki : mąkę, cukier, migdały, sodę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy.

W drugiej misce połącz mokre składniki, czyli : jajko, sok z pomarańczy, mleko i przestudzone masło.

Następnie wlewaj stopniowo "mokre" składniki do "suchych" delikatnie mieszając powstałą masę. Nie przejmuj się grudkami. One są nawet pożądanei, bo wtedy mufinki są delikatniejsze.

Na koniec rozłóż ciasto do zagłebień w formie. Postaraj sę aby porcje były równe bo wtedy mufinki pieką się równomierne.

Piecz w temperaturze 180 C przez około 20 minut.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz