Ryba po grecku?

Mam smak na…

rybę po grecku, dlaczego ta potrawa tak się nazywa nie mam pojęcia, bo nie wydaję się żeby miała wiele wspólnego z tym krajem. Ja ją uwielbiam, uważam że jest to doskonałe danie, trochę zapomniane i właściwie muszę ją robić częściej niż raz do roku. To także świetna przekąska dla dbających o linię, bo rybę można ugotować na parze, zamiast smażyć. Je się ją na zimno więc można ją zabrać ze sobą np. do pracy (jeśli zostanie coś po świętach;-).

IMG_2261

IMG_2192

IMG_2229

IMG_2248

IMG_2249

IMG_2251

IMG_2252

IMG_2254

IMG_2257

IMG_2258

IMG_2259

Ryba po grecku?

Ilość porcji 5-6
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min
Rodzaj dania Starter, Zakąska

Składniki

  • 500-600g filetów białej ryby np. dorsza, soli
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/3 selera w korzeniu
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Filety wybranej ryby pokrój na kawałki, posól i odstaw. Zajmij się warzywami. Cebulę pokrój w cienkie piórka, pora przekrój na ćwiartki dokładnie umyj i drobno pokrój. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz ze skórki, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Weź dwie duże patelnie i wlej na nie oliwę. Na jednej usmaż rybę na delikatny złoty kolor z obu stron. Na drugą patelnię wrzuć cebulę oraz pora i zeszklij. Następnie wrzuć resztę warzyw, listki laurowe, ziele angielskie i dokładnie wymieszaj. Wlej trochę wody, aby warzywa się udusiły a nie usmażyły. Sprawdzaj co jakiś czas czy nie trzeba dodać nieco więcej wody, aby warzywa się nie przypaliły. Dodaj sól i pieprz do smaku. Na końcu kiedy warzywa będą już miękkie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Spróbuj czy nie należy dodać jeszcze przypraw lub koncentratu. Wyjmij listki laurowe i ziele angielskie. Rybę wyłóż na ozdobny talerz lub półmisek, a na nią warstwę gorących warzyw. Odstaw do wystygnięcia, a następnie przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na noc. Najlepiej smakuje kolejnego dnia.

1 Comment do “Ryba po grecku?”

  1. Uwielbiam rybę po grecku… wygląda pięknie :)

Dodaj komentarz

Komentarz