Pierniczki całuski

Mam smak na…

pierniczki całuski, to przepis z zapisków mojej babci. Ciasto łatwo się wyrabia, jest zwarte, plastyczne, co ułatwia wykrawanie różnych kształtów. Choć surowe ciasto wydaje się dość blade, to pieczenie wydobywa piękny złoto-brązowy kolor. Chciałam zrobić te pierniczki dokładnie tak jak babcia, ale musiałam zmniejszyć ilość cukru o połowę, bo inaczej nie dałoby się ich chyba zjeść.  Nie dowiem się już z czego wynikał błąd, a może kiedyś takie się robiło? W każdym razie ten zeszyt jest z 1948 roku, to wspaniała pamiątka.

IMG_2362

IMG_2430

IMG_2347

IMG_2351

IMG_2352

IMG_2353

IMG_2354

IMG_2355

IMG_2356

IMG_2360

IMG_2411

IMG_2414

IMG_2416

IMG_2422

Pierniczki całuski

Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 30 min
Czas całkowity 1 h
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Boże Narodzenie

Składniki

  • 300g mąki
  • 100g miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 50g masła
  • 150g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody

Dekoracja

  • lukier królewski
  • ulubiona konfitura lub marmolada gęsta

Przygotowanie

Mąkę przesiej na stolnicę. W rondelku zagotuj miód z przyprawą do piernika. Zdejmij z kuchenki i zalej nim mąkę. Wymieszaj składniki za pomocą noża. Powstaną niewielkie grudki, a mąka zaparzy się. Kiedy mieszanka wystygnie dodaj masło pokrojone w drobną kostkę, jako, cukier, sodę i wyrób ciasto na gładką masę. Jeśli ciasto będzie zbyt kleiło się do stolnicy, to podsyp odrobiną maki. Rozwałkuj ciasto w miarę cienko i wykrawaj wybrane kształty foremkami do ciastek. Dostosuj grubość ciasta do własnych potrzeb. Jeśli chcesz aby zawisły na choince to zrób w nich dziurkę wykałaczką, zanim włożysz je do piekarnika. Układaj je na wysmarowanej masłem dużej blaszce. Piecz w temperaturze 160C przez około 10-12 minut, aż staną się złoto-brązowe. Z tego przepisu wychodzi około 75sztuk.
Jeśli chcesz je polukrować, to odczekaj aż całkowicie wystygną. Możesz też przełożyć je ulubioną gęstą konfiturą.
Pierniczki bez dodatku konfitury lub lukru, mogą być przechowywane co najmniej dwa tygodnie w szczelnie zamkniętym plastikowym pojemniku lub słoiku.

1 Comment do “Pierniczki całuski”

  1. Uwielbiam takie przepisy sprzed lat :) ! Ten zeszyt mnie zauroczył !

Dodaj komentarz

Komentarz