Piernik na bogato

Mam smak na…

piernik na bogato, bo zawiera dużą ilość bakalii i miodu, a oprócz tego 9 białek to dużo pomyślicie. Z drugiej jednak strony podczas przygotowywania innych świątecznych potraw na pewno uzbieracie 9 białek, więc dzięki temu przepisowi nie zmarnują się.  Piernik jest na prawdę pyszny, ciasto jest zwarte wypełnione bakaliami, a dodatkową przyjemność dostarczają powidła i polewa czekoladowa. Polecam :-)

IMG_2470

IMG_2443

IMG_2446

IMG_2448

IMG_2452

IMG_2453

IMG_2457

IMG_2460

IMG_2462

IMG_2464

IMG_2466

 

IMG_2480

Piernik na bogato

Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 1 h
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Boże Narodzenie

Składniki

1 etap - gotowanie

  • 300g miodu
  • 50g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 100g cukru
  • 4 łyżki przyprawy do piernika

2 etap - przygotownie ciasta

  • 9 białek
  • 300g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Mieszanka bakaliowa

  • 100g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g rodzynek
  • 100g suszonych moreli lub żurawiny

Dekoracja

  • opcjonalnie:powidła do przełożenia
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

1 etap - gotowanie:
Do rondelka wlej miód, dodaj cukier, masło, kakao i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj. Odstaw, aby masa nieco przestygła.
2 etap - przygotowanie ciasta:
Białka ubij z cukrem na gęstą, lśniącą pianę. W drugiej misce zmieszaj suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao. Wlewaj do białek ciepłą masę miodową cały czas miksując. Następnie dodaj mieszankę suchych składników i dokładnie wymieszaj. Bakalie posiekaj na drobne cząstki, wymieszaj je i 3/4 mieszanki bakaliowej dodaj do ciasta (resztę zostaw do dekoracji). Przygotuj dwie keksówki lub jedną dużą prostokątną foremkę. Posmaruj foremki masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w 180 C przez około 40 minut.
Po ostudzeniu ciasta piernikowego możesz przełożyć go powidłami. Wierzch piernika oblej polewą czekoladą i posyp resztą mieszanki bakaliowej.

Najprostsza polewa czekoladowa:
2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki masła, 2-3 łyżki kakao, 3-4 łyżki cukru. Wszystkie składniki zagotować, cały czas mieszając. Polewa powinna być dość gęsta.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz