Drożdżowy warkocz z makiem

Mam smak na…

drożdżowy warkocz z makiem. Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć makowca.  Zamiast tradycyjnej strucli, proponuję Wam  warkocz makowy.  Ciasto ” zaplatamy ”  jak warkocz, (przydają się lata praktyki :)) dzięki czemu wyglada bardzo efektownie i świątecznie. Poza tym  ten rodzaj ciasta drożdżowego ma bardzo dużą zaletę, bo szybko się je wyrabia, nawet ręcznie (ja, jak zwykle wyręczam się mikserem) i zawsze sie udaje. Jeszcze tylko wystarczy dodać gotową masę makową i gotowe. Spróbujcie, bo warto!IMG_2246

IMG_2201

IMG_2211

IMG_2212

IMG_2214

IMG_2219

IMG_2220

IMG_2231

IMG_2233

IMG_2234

IMG_2235

IMG_2236

IMG_2238

IMG_2240

Drożdżowy warkocz z makiem

Gotowanie 30 min
Rodzaj dania Deser

Składniki

Ciasto drożdżowe

  • 500g mąki
  • 5 dkg drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 120g margaryny

Nadzienie makowe

  • gotowa masa makowa

Dekoracja

  • lukier

Przygotowanie

Zacznij od zrobienia rozczynu. Pokrusz drożdże do dużej miski, wsyp 1 łyżkę cukru i mąki oraz wlej szklankę ciepłego mleka. Pozostaw do wyrośnięcia. W tym czasie utrzyj żółtka z resztą cukru, aż staną się gęste i będą miały jasno żółty kolor. Następnie gdy rozczyn będzie już gotowy dołóż do niego żółtka, resztę mąki, rozpuszczoną, ciepłą margarynę i wyrób na aż ciasto będzie odlepiać się od dłoni i będzie lśniące. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj każdą część na prostokąt i rozsmaruj na każdej masę makową. Nie kładźcie zbyt grubej warstwy, bo zrobi się zakalec. Następnie zwiń jak roladę i otrzymasz wałek. Wałki spleść i ponacinać. Piec w temperaturze 170 C przez około 30 minut. Upieczone na złoto ciasto, gorące posmarować lukrem.
Lukier: 100g cukru pudru utrzeć z sokiem z cytryny na gładką, gęstą, białą masę.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz