Rolada schabowa z żurawiną

Mam smak na…

roladę schabową z żurawiną, jest to niewątpliwie świąteczna potrawa, gdyż farsz zawiera przyprawy korzenne i właśnie żurawinę suszoną. Ta pyszna rolada może być częścią wykwintnego, np. świątecznego obiadu, choć ja pierwszy raz zrobiłam ją na chrzciny synka, była hitem.  Natomiast podana na zimno jako wędlina będzie smakować równie wspaniale. Przepis ten znalazłam w książce Nigelli Lawson o tematyce świątecznej.

IMG_2140

IMG_2085

IMG_2086

 

IMG_2091

IMG_2092

IMG_2093

IMG_2094

IMG_2096

IMG_2097

IMG_2099

IMG_2122

IMG_2130

Rolada schabowa z żurawiną

Ilość porcji 14-16
Przyrządzanie 45 min
Gotowanie 2 h 30 min
Czas całkowity 3 h 15 min
Rodzaj dania Danie główne
Dobry na okazje: Boże Narodzenie, Inne święta

Składniki

Mięso

  • 2 kg schabu bez kości
  • 450g boczku surowo-wedzonego (do nadzienia do owinięcia)

Marynata

  • 1 szklanka oliwy
  • 1/2 szklanki białego wina lub wytrawnego wermutu
  • 30ml sosu wocestershire (ostatecznie maggi)
  • 1 łyżeczka płaska soli

Nadzienie

  • 125g boczku bez skóry
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200g suszonej żurawiny polskiej

Przygotowanie

Podany przepis jest na dość dużą ilość gości 14-16, ale bez problemu można zrobić tylko połowę porcji. Przy wyborze mięsa zawsze kieruję się tym by obwód kawałka schabu był cienki, mały a nie gruby. Jeśli robię pełną porcję, to kupuję mięso w jednym kawałku, a w domu dzielę je na pół, żeby było wygodniej go przyrządzić i piec. Mięso kupuję w małym sklepiku, zawsze tym samym i informuję sprzedawczynię, do czego jest mi potrzebne i razem wybieramy odpowiedni kawałek.

Zacznij od przygotowania mięsa: dwukilowy kawałek schabu połóż przed sobą i za pomocą ostrego noża zrób głębokie nacięcie wzdłuż, ale nie do końca tak by nie zrobić dziury na wylot. Rozłóż płaty mięsa na boki jak karty książki. Przykryj całość folią spożywczą i rozbij je tłuczkiem do mięsa tak by było możliwie jak najcieńsze, a kształtem przypominało prostokąt.

Zrób marynatę: wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą i wlej do foliowej torebki. Następnie włóż do niej mięso i szczelnie zamknij torebkę. Wmasuj marynatę w mięso i włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Torebkę z mięsem umieść na półmisku zanim włożysz je do lodówki, na wypadek, gdyby torba gdzieś przeciekała.

Zrób nadzienie: Cebulę, czosnek i boczek pokrój na kawałki i rozdrobnij w malakserze. Następnie dodaj przyprawy i natkę pietruszki i zmiel na papkę. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż tą papkę przez kilka minut cały czas mieszając. Na końcu dodaj żurawinę suszoną i dalej podsmażaj przez około 5 minut. Odstaw farsz do ostygnięcia.

Zwiń roladę: wyjmij mięso z lodówki i usuń z niego nadmiar marynaty. Rozłóż przed sobą na desce i wyłóż na nie farsz pozostawiając nieco miejsca wokół wszystkich krawędzi mięsa. Zwiń roladę wzdłuż dłuższego boku. Obłóż roladę grubo pokrojonymi plastrami boczku. Następnie utnij odpowiedniej długości sznurki i związuj roladę. Zacznij od środka rolady, przeciągając sznurek od spodu rolady i wiąż go na supeł na górze. Ułóż mięso w odpowiedniej wielkości brytfance i wstaw do nagrzanego piekarnika do 190-200 C na około 2,5 godziny. Pamiętaj, że mięso powinno mieć temperaturę pokojową zanim trafi do pieczenia. Natomiast po upieczeniu mięso powinno odpocząć przez kilka minut zanim je pokroisz. Podawaj z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz