Sernik i trufla

Mam smak na…

sernik i truflę, połączenie tych dwóch wyśmienitych deserów tworzy eleganckie, klasyczne ciasto. Natomiast świątecznego charakteru nadają temu deserowi pierniczki. W zależności od upodobań można zmniejszyć o połowę proporcję trufli w stosunku do sernika. Ja na pewno tak zrobię jak będę  przygotowywać ten wyśmienity deser następnym razem, bo wolę żeby trufla była dopełnieniem sernika, a nie dominowała nad nim. Zdecydujcie sami jak Wasza wersja tego ciasta ma smakować. Ten przepis pochodzi z mojego ulubionego magazynu kulinarnego  „Kuchnia”.

IMG_2037

IMG_1999

IMG_2000

IMG_2001

IMG_2002

IMG_2003

IMG_2004

IMG_2015

IMG_2007

IMG_2012

 

IMG_2016

IMG_2017

IMG_2018

IMG_2023

IMG_2025

IMG_2038

Sernik i trufla

Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 45 min
Czas całkowity 1 h 15 min
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Boże Narodzenie, Inne święta, Przyjęcie formalne, Przyjęcie towarzyskie

Składniki

Masa serowa

  • 1/2 kg sera białego
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 125g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Trufla

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 400g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 150 ml likieru Baileys

Spód

  • pierniczki (bez dodatków)

Dekoracja

  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Sernik:
Zacznij od przygotowania sera. Zmiel go przynajmniej dwukrotnie, a najlepiej trzy razy w maszynce do mielenia. Jajka zmiksuj, a kiedy dokładnie się połączą białka z żółtkami dodaj resztę składników, czyli zmielony ser, cukier, śmietankę i mąkę. Miksuj tylko do momentu zniknięcia wszelkich grudek.
Dno okrągłej tortownicy wyłóż pierniczkami (nie muszą ściśle do siebie przylegać) i wlej masę serową. Piecz w temperaturze 160 C z użyciem funkcji góra/dół przez 45 minut. Wierzch sera powinien być ścięty, ale lekko sprężysty i dość blady.
Trufla:
Zagotuj śmietankę, zdejmij ją z ognia i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Czekaj aż się rozpuści i mieszaj od czasu do czasu. Wystudzoną masę włóż do lodówki na godzinę, aby nieco stężała. Do gęstej masy czekoladowej dodajemy przesiany cukier puder i likier. Ubijaj, aż uzyskasz krem o większej objętości i jaśniejszym kolorze. Krem truflowy wyłóż na ostudzony wierzch sernika. Wyrównaj wierzch i włóż do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprósz kakao.
Aby pokroić zgrabne kawałki, ciasto krój ostrym nożem, za każdym razem maczając nóż w ciepłej wodzie i wycieraj go do sucha.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz